Два филма са част от програмата на Киномания в Пловдив днес – един от селекцията оперни спектакли и един, носител на голямата награда „Златна палма“ в Кан.
В 16:15 часа може да се гледа прожекция на част от поредицата опери, посветени на 100-годишнината от рождението на Франко Дзефирели – „Бохеми“. Западногерманската филмова продукция на едноименната опера на Пучини от 1896 г. е заснета в миланско студио и записана в Мюнхенската опера. Режисьор, продуцент и сценограф е италианецът Франко Дзефирели, а Херберт фон Караян дирижира хора и оркестъра на Ла Скала и е художествен ръководител.
В 18:00 часа е прожекцията на носителя на „Златна палма“ от фестивала в Кан „Анатомия на едно падане“. Историята ни среща с една необичайна смърт на мъжа на успешна писателка, която живее със семейството си във френските Алпи. Завладяващо написан и изигран като съдебен процес, филмът функционира и като своеобразна аутопсия на предубедеността и двусмислието, а съдът е оперна сцена, на която всеки жест, дума и минал контакт са подложени на преоценка.
Цялата програма на Киномания в Пловдив може да видите на kinolucky.com. Билетите са цена от 10 лева и 8 лева намален за учащи и пенсионери. Оперните спектакли са на цена 9 лева, с намален билет от 7 лева. Киномания в Пловдив 2023 се реализира с финансовата подкрепа на Община Пловдив и е част от Календара на културните събития за 2023.