В новия есенно-зимен сезон на Литературен салон Spirt & Spirit, гост миналата вечер в клуб „Петното на Роршах“ бе поетесата от Бургас Диана Саватева. Повод за срещата-разговор с нея бе представянето в града под тепетата на най-новата ѝ стихосбирка "Капка, изпреварила дъжд". Диана Саватева е завършила Българска филология и магистърска програма „Право на ЕС“. Работила е дълги години като журналист в националния ежедневник “24 часа“, била е народен представител, хоноруван преподавател в БСУ и е добре позната от работата си като заместник-кмет по „Култура, спорт и туризъм“ в община Бургас. Участва в учредяването на Бургаската писателска общност през 2015 г. Автор е на три поетични книги: „Памет за щастие“, „Градът – любовна карта“ и „Капка, изпреварила дъжд“ (ИК Знаци).

В ролята на модератор на вечерта, с много чувство за хумор и интересни въпроси влезе обичаният поет, писател, журналист, драматург и създател на клуб „Петното на Роршах“ - Александър Секулов. Срещите от Литературен салон Spirt & Spirit, които се провеждат всеки вторник, от 19:00 часа, в клуб „Петното на Роршах“, традиционно се водят от Ина Иванова и Гергана Георгиева. Причината за това лично Секулов да влезе в ролята на водещ е дългогодишното приятелство, което го свързва с Диана Саватева.

Сред гостите на поетичната вечер бяха заместник-кметът по култура, археология и туризъм на община Пловдив - Пламен Панов, началникът на отдел „Култура и културно наследство“ - Нина Димовска, художникът Атанас Хранов, много пловдивски творци, колеги – поети, писатели и почитатели на поезията, които препълниха уютното пространство на „Петното на Роршах“.

В концепцията на Литературния салон Spirt & Spirit, който съществува вече 16 години, е срещите да проследяват самия литературен процес, да представят не просто книги, а да дават шанс на публиката да опознае в откровен и топъл, човешки разговор обичани автори и да открие новите имена в българската литература.

Диана Саватева  прочете няколко стихотворения от новата стихосбирка, избрани на случаен принцип и разказа интересни моменти от работата си като журналист и заместник-кмет. Допускайки публиката в личното си пространство, тя сподели съкровени детайли за процеса на създаване на трите си книги с поезия.

"Капка, изпреварила дъжд" е съдържателно, концептуално и емоционално свързана с другите две книги „Памет за щастие“  и „Градът – любовна карта“, но заедно с това е различна – и като послания, и като конструкция. За мен това е книга за изпитанието да бъдем отвъд условностите на времето, за стремежа към дълбокото познание, което носи просветление, но и рани, за любовта – състоянието на непрогледна светлина, което извира от нас и прелива във всички измерения на живота. „Капка, изпреварила дъжд“ е моят начин  да помиря сензитивното с рационалното, защото и най-мащабните идеи имат смисъл, ако започват от човешкото сърце“, споделя Диана Саватева и в анонса, записан в корицата на книгата.

Стихосбирката "Капка, изпреварила дъжд" е красиво и елегантно оформено издание на ИК „Знаци“, илюстратор е проф. Светозар Бенчев, дизайнът е дело на Детелина Минева. В края на срещата, Диана Саватева раздаде автографи и продължи общуването си с всеки един гост все така искрено, лично, с „любящата топлина на човек, притежаващ силата да благодари до безкрайност“, както пише за нея редакторът на книгата Катерина Стойкова.