Галерия "Артистика" кани пловдивани да отпразнуват  80-годишния юбилей на приказния творец Сули Сеферов с изложба на автора и негови приятели – Тодор Тодоров, Евгений Кузманов и поетесата Кети Бозукова. Откриването на експозицията  ще бъде на 8 декември от 18.00 ч.
Името на Сули Сеферов започва да се разчува още от първите години на самостоятелната му кариера като художник. И до днес често цитира и следва сакралната фраза на своя учител проф. Илия Петров, че човек трябва „да уважава занаята“.Точно това прави той! Приказната живопис, който Сули създава показва отношението му към изкуството и неговата душевност.
Роден е на 8 декември 1943 година в София. Родителите му са кореняци софиянци. Завършил Художествена Академия в София през 1969 година, в класа на проф. Илия Петров, специалност живопис. През 1972 специализира за една година в Москва в „Суриковската художествена академия“. Участвал във всички общи Национални изложби и в много български представяния в чужбина: Канада, Сащ, Гърция, Кувейт, Франция, Мексико, Полша, Швейцария, Япония, Англия, Югославия, Германия и други страни. Негови творби са притежание на Националната Художествена галерия, Софийска градска художествена галерия, Пушкинския музей в Москва, галерия „Лудвиг“ в Кьолн, почти всички галерии в България и много частни сбирки в страната и чужбина. Носител на много Български и чужди награди и отличия.
Но където и да е пътувал по света, Сули Сеферов признава, че винаги се е чувствал балканец. Неговата привързаност към родната земя и към обикновения човек проличават и в изящните му творби. С един щрих, той може да изрази душевно състояние. Творбите му са парадигма на доброто и стават убежище за душата. В този ред на мисли, професор Ивайло Знеполски споделя: ,,Твоите картини, рисувани с рядка за нашето съвремие чувствителност припомнят на всички нас общите ни човешки корени и пречистено, като послание, ни възвръщат упованието в непреходните ценности.“

Откриването ще бъда на  8 декември от 18.00 ч. до 20.00 ч. – гр. Пловдив, ул. ,,Авксентий Велешки“ № 9 (вход от ул. ,,Драган Цанков“).