Голямата  оперна прима и почетен гражданин на Пловдив Соня Йончева  получи  званието Доктор хонорис кауза на АМТИИ "Асен Диамандиев" . Церемонията се състоя в Епископската базилика на града.

 Отличието й бе присъдено за изключителния й  принос към развитието на културата и оперното изкуство, както и за дейността й в полза на обществото, защита правата на децата и младите хора.

Соня Йончева благодари за оказаната й чест и увери, че  ще продължи своята кауза да подкрепя културата и всичко българско по целия свят и да представя нашата държава по най-добрия начин. 

"Моята кауза като артист и като гражданин на България, и на света е да дам на първо място вдъхновение на младите хора, които идват след мен. Като артист имам платформа "Моята сцена" по целия свят и целя да обединявам хората, да им дам една добра енергия, да си тръгнат от моя спектакъл с едно добро чувство и най- вече да се завърнат отново в театрите и операта, защото моето мото е, че културата е нашето бъдеще и на нашите деца". 
Кметът на Пловдив Костадин Димитров поздрави оперната прима Соня Йончева  с присъдената й почетна титла доктор хонорис кауза на АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев".  
На церемонията в Епископската базилика на Филипопол той пожела на талантливата ни съгражданка  нови успехи на световните сцени.
Соня Йончева, която е почетен гражданин на Пловдив, получи поредно признание в родния си град с пожелание да продължава да прославя България и Пловдив по целия свят.
На тържеството присъстваха министърът на културата Кръстю Кръстев, зам.-министър Амелия Гешева, заместник-кметовете на Община Пловдив Жени Петкова и Пламен Панов, ректори, приятели и почитатели на оперната звезда.