В наситения с културни събития дъждовен петък привлече вниманието на пловдивската публика изложбата “Икебана в картини”, която се откри на втория етаж в Залите за временни експозиции (ул. “Княз Александър I” №15). 

Авторка на творбите, съчетаващи японското изкуство на растителната аранжировка с принципите на живописта, е Мирослава Иванова. Тя е добре позната на почитателите на Икебана като лицензиран преподавател с лично име Хосен, получила познанията и уменията си при специализирано обучение, включително в Токио при мастър инструктор в централата на Согецу – Ейко Сумура сенсей. Тя е основател на Miracle Ikebana и провежда работилници за деца и възрастни.
„Икебана ни вдъхновява да творим и да изразяваме уникалната си същност чрез красотата на природата“, споделя Мирослава Иванова. Според нея създаването на картини в стила и философията на Икебана е съвсем нов етап в развитието на това древно изкуство. Сега си пробива път и в самата Япония. Използват се предимно растителни материали при създаването на цветните 3D композиции. 
Експозицията е обогатена и с пространствени растителни инсталации, част от които са изработени от ученици на Мирослава. Тя кани желаещите да създадат първата си Икебана аранжировка да вземат участие в работилницата, която ще се проведе на 17 декември от 15 до 17 часа в галерията.
Изложбата може да се види до края на годината и се осъществява с подкрепата на фондация EU-Japan Fest .
https://miracleikebana.com