Президентът Румен Радев ще сезира Конституционния съд за промените в основния закон, които депутатите приеха окончателно днес

Той заяви, че промените в Конституцията подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава. Държавният глава  определи измененията като експеримент, за който българите ще плащат тежка цена.

"Вече е ясно, че гласуваните промени няма да решат големите проблеми на правосъдието и да гарантират справедливост за българските граждани, с каквато цел те бяха инициирани. За сметка на това подкопават устоите ни като демократична, правова и суверенна държава. И зад тези промени прозира една ясна цел - управляващите партии да запазят своето влияние, дори когато напълно загубят доверие.

С допускането на чуждо гражданство в управлението на страната те показват, че наличието на двойни стандарти на лоялност към България за тях не са проблем.

За експеримента с конституцията българите ще плащат тежка цена и като държавен глава сезирането на Конституционния съд е мой дълг", посочи държавният глава.

Президентът прие почетния караул по повод 80-годишния юбилей от подвига на капитан Димитър Списаревски. След това полижи венец пред паметника на летеца, загинал през Втората световна война.

На  20 декември 1943 г., по време на бомбардировките над София летецът намира гибелта си, защитавайки небето над града и жителите на столицата. Военните летци Димитър Списаревски и Георги Кюмюрджиев загиват, защитавайки София при бомбардировка през Втората световна война.

Окончателно и на трето четене парламентът прие днес преди обяда промените в Конституцията.

Гласуваха общо 237 народни представители. "За" бяха 165 от ГЕРБ-СДС, "Продължаваме промяната-Демократична България" (ПП-ДБ) и ДПС. "Против" бяха 71 от "БСП за България", "Възраждане" и "Има такъв народ". Депутатът Бойко Рашков от ПП-ДБ гласува с "въздържал се".

В пленарната зала е министърът на правосъдието Атанас Славов. След обявяването на резултатите последваха аплодисменти и ставане на крака в пленарната зала.

Промените на трето четене бяха приети с поименно гласуване със ставане на крака от място и заявяване на "за", "против" или "въздържал се". Депутатите бяха извиквани от председателя на парламента Росен Желязков.

Вчера измененията и допълненията в Конституцията бяха гласувани на второ четене от пленарната зала, а днес проектът за трето четене беше изчетен от зам.-председателя на Народното събрание Никола Минчев и депутат от ПП-ДБ.