Напусна ни големият оперен артист Аврам Андреев (19.01.1928 - 02.01.2024). За това информираха от Държавна опера-Пловдив.

Ето пълното  съобщение:
Сбогуваме се с него с тъжна усмивка и с благодарност за примера за отдаденост към изкуството, който ни завеща!
Ще носим в сърцата си последната среща с Аврам Андреев на концерта по случай 70-години Опера Пловдив на 15 ноември 2023 година!
Дълбок поклон!
Аврам  Андреев е свързан с Пловдивската опера от 1954 г. (тогава Пловдивска народна опера), само 10 месеца след създаването й, като печели конкурс, преди да е завършил Консерваторията. Завършва оперно пеене при проф. Петър Райчев.
За всичките над 40 години на сцената Аврам Андреев представя около шестдесет централни партии и петнадесет по-малки, като някои от тях изпълнява многократно. Сред тях са Моцартовите Балмонте, Тамино, Ферандо и Бастиен, граф Алмавива и Дон Рамиро на Росини, Неморино и Ернесто на Доницети, Надир на Бизе, Ленски на Чайковски, Шуйски и Юродливия на Мусоргски, Берендей и Моцарт на Римски-Корсаков. Приоритет за него са и българските заглавия, а сред тях се открояват „Луд Гидия“, „Мадам Сан-Жен“, „Юлска нощ“, „Милионерът“, „Рицарят“, „Златната ябълка“, „Мнимият болен“ – все произведения на Парашкев Хаджиев, както и „Имало едно време“ на Асен Карастоянов, „Откраднали консула“ на Иван Димов и др.
Колективът на Опера Пловдив изказва съболезнования на семейството!
Опелото ще се състои на 4.01.2024 в 12 часа в църквата на Централни гробища - Пловдив