Носителят на "Златната топка"  за футболист №1 на Европа за 1994 г.  Христо Стоичков и заместник-министърът на отбраната Атанас Запрянов наградиха най-добрите военни спортисти за 2023 година. Това стана на тържествена церемония в зала "Съединение" на Историческия музей в Пловдив.

Състезателката по стрелба с пистолет "Макаров" и тактическа стрелба" младши сержант Ваня Гатева от Специалните сили беше избрана за №1 при жените. Тя изпревари Златина Генчева (ски и военен многобой), Виктория Ковачка (ориентиране и военен многобой), Даяна Симеонова (гигантски слалом) и Десислава Янева (военен многобой).


Младши сержант Неделчо Василев от Специалните сили стана  за №1 при мъжете след постигнатите успехи в ски бягането, дуелната и щафетна стрелба с автомат "Калашников" и военен многобой. След него се класираха Красимир Анев (ски ориентиране и ски бягане), Йордан Копринков (ски ориентиране,) Янко Хаджиев (стрелба с "Макаров") и Костадин Крушков (тактическа стрелба).

Военен треньор №1 на България е капитан Стефан Николчев от Специалните сили, подготвил шампионите за миналата година.  Тимът на Съвместното командване на специалните операции стана отборен шампион.

Неговият командир  ген. Явор Матеев награди с плакет  Христо Стоичков за активно и дългогодишно сътрудничество, изключителен принос към утвърждаване и развитието на армейската кауза и издигане престижа на българския спорт и авторитета на България.
Командосът Мирослав Павлов беше отличен за проявена  воля, спортен дух, професионализъм, висок морал  и издигане престижа на Специалните сили . През  2022 година той  претърпя тежък инцидент при парашутен скок.

"Горд и развълнуван съм от възможността да присъствам на това тържество. Поздравявам ген. Матеев за усилията, които полага за развитието на спорта сред военнослужещите. Благодаря на лекарите, които се грижат за възстановяването на Мирослав Павлов. Той е истински герой и е пример за всички нас", заяви Христо Стоичков.

На церемонията присъстваха кметът на Пловдив Костадин Димитров, председателят на Общинския съвет Атанас Узунов,  двукратният олимпийски шампион на кану и зам-кмет на града Николай Бухалов, заместник-областният управител Атанас Ташков, спортист №1 на България за 2023 г. Виктория Радева, президентът на футболен клуб "Марица" Христо Христов офицери от резерва и спортисти.