Президентът Румен Радев определи  като медийна истерия твърденията на Делян Пеевски за институционален чадър в президентството и прикриване на нарушения, свързани със злоупотреба с власт или корупционни практики. Държавният глава добави, четова че нова издава страх от нова партия.

"Аз няма да коментирам г-н Магнитски. Балзак отдавна е заявил, че една от най-отблъскващите привички в дребните души е, че подозират своите низости у другите. Виждате, че опитомяването на лидерите на ПП-ДБ може би дава някаква надежда някому, че по същия подход могат да подходят и към президентската институция, но това няма да се случи", каза Радев.

Според държавния глава ситуацията е такава, че нова алтернатива е неизбежна. Ако даде доверието си на нова политическа формация, обаче, ще го обяви сам, уточни той.

"Цялата тази режисирана медийна истерия издава страх от нова партия. Този хор на страха обедини не само партиите в сглобката, но и малки парламентарни и извън парламентарни партии, които заедно се чувстват застрашени от ерозията на доверието. Наивно е да се мисли, че като омаскаряваш личности, ще промениш мнението на хората, а те са омерзени.

Ситуацията е такава, че появата на алтернатива е неизбежна. Българите очакват реална политическа алтернатива, която да се противопостави на взаимното изпиране и индулгенция на корупционните скандали. В момента използват добре позната техника - когато след взаимното изпиране не можеш да се отървеш от тежкото наследство, да създаваш фалшиво такова", посочи държавният глава.

Радев призова компетентните органи да извадят на показ цялата информация за сигнали и дела на трупчета, ако има такива.

"Ако някой има истински доказателства и факти, е длъжен да ги предостави на компетентните органи, но и да носи отговорност за достоверността на тези сигнали. Призовавам съответните компетентни органи да извадят цялата информация за сигнали и дела на трупчета, ако има такива.

Но когато си говорим за корупция, призовавам тези органи да извадят цялата информация, преписки и дела за БТК, за "Булгартабак", за КТБ, за ББР, за язовири, магистрали, митници, НКЖИ, за "Дунарит-Емко" и отравянето на Гербев, за подставени лица - собственици на имоти и хотели в България и в чужбина и офшорки. Останаха много въпроси, на които обществото няма отговор. Как да се борим с корупцията?", каза още Радев.