
Проф. Марин Маринов стана лауреат на тазгодишната награда "Академичен ритон", учредена от Университета по хранителни технологии. Той бе удостоен с нея от ректора проф. Галин Иванов на тържествената церемония по връчване на „Златен ритон“ от международния конкурс за вина и спиртни напитки „Винария 2025“. Тя се проведе в препълнения Конгресен център в Пловдивския международен панаир. Призът се присъжда за заслуги в развитието на винарската наука и практика, образованието на специалисти за винарската промишленост и принос за издигане авторитета на УХТ като институция, обучаваща квалифицирани енолози.
Отличието получи неговата дъщеря - инж. Даниела Фърцова. "За мен е чест да връча тази награда на тазгодишния лауреат – проф. Марин Георгиев Маринов. - Той е един от изтъкнатите преподаватели, с над 41 години стаж в УХТ и със значителен принос за развитието на винарската и високоалкохолната наука и практика в България, допринесъл активно за обучението и квалификацията на поколения инженер-технолози. Ръководител е на над 280 дипломанти и специализанти, както и на над 10 докторанти", заяви ректорът.
Проф. Маринов е автор над 80 публикации, 5 учебника и учебни помагала. Преподавателската и научна дейност му дейност е тясно свързана с практиката. Със своите разработки и внедрителска дейност, той оставя своя отпечатък в развитието на редица предприятия от винарската и високоалкохолната промишлености.
"Като дългогодишен ръководител на катедра „Технология на виното и високоалкохолните напитки“, зам.- декан на Технологичен факултет и зам.-ректор на УХТ, проф. Маринов допринася за развитието и утвърждаването на катедрата, факултета и университета. Считам, че със своята професионална кариера и лични качества, проф. Марин Маринов заслужава да бъде номиниран и отличен с почетната награда „Академичен ритон“, добави още проф. Галин Иванов.
С бурни аплодисменти присъстващите в залата приветстваха решението на Академичния съвет на УХТ да удостои видния учен и преподавател с престижната награда.
"Благодаря за оказаната чест. Горда съм, че съм дъщеря на проф. Маринов. Във виното е истината, а в дестилираното е най-голямата истина", заяви развълнувана инж. Даниела Фърцова. Тя изрази благодарността на своя баща, който не успя да присъства на церемонията за оказана му чест. Припомни, че е уважаван и доказан специалист, помогнал е на много хора. Предал е знанията си не само в България, а и във Франция, Русия, Унгария и други страни. Пожела на ръководството на УХТ да продължи да създава условия за развитието на винарската наука и в бъдеще.
Тържествената церемония продължи с връчване на наградите „Златен ритон“ и на медалите в Международния конкурс за вина и спиртни напитки. Надпреварата бе възобновена от Университета по хранителни технологии и Съюза на енолозите през 2023 г., а през тази година се отчита ръст на участниците от България и чужбина с над 10%. В награждаването се включиха преподаватели от УХТ, част от златните медали бяха дадени от ректора на УХТ проф. Галин Иванов, от председателя на Съвета на настоятелите на УХТ проф. Пламен Моллов, от председателя на Общото събрание и председател на втората дегустационна комисия проф. Христо Спасов, зам.-ректора проф. Десислав Балев, функционалния декан по студентска дейност и продължаващо обучение доц. Десислава Вангелова, и доц. Иван Обрешков - функционален декан по международно сътрудничество и обучение.
Инж Капка Георгиев бе избрана за енолог на годината, а Михаил-Константин Лазаров за най-добър млад енолог.
Официални гости на церемонията бяха Лозана Василева, зам.-министър на земеделието и храните, областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева, Красимир Коев, директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, инж. Станимир Стоянов, председател на Съюза на енолозите в България,инж. Рангел Пейков, ръководител на винарска изба New Bloom Winery, част от VP Brands International (ВП Брандс Интернешънъл) в Съединение, Жан Пехливанов, ректор на АМТИИ, пом.-ректорът на Медицинския университет Йордан Рогачев.
На финала на церемонията завършилите специалност „Технология на виното и пивото“ в УХТ и започнали работа във фирми от винарския бранш през последната една година получиха дипломите си от УХТ, след като дадоха тържествената Дионисиева клетва.
"Уважаеми гости на тържествената церемония тази вечер, уважаеми представители на винарската общност, дами и господа, уважаеми млади колеги енолози, тук, тази вечер вие ще направите символичната крачка от университетското си образование към редиците на винарския бранш. Като съм уверен в качеството на вашето обучение и получената квалификация, ви пожелавам здраве, бърза и успешна реализация във винарското поприще, професионални успехи и радости, удовлетворение от постигнатото, нови творчески мечти и път за тяхната реализация", заяви в приветствието си към тях ректорът проф. Галин Иванов. Той се обърна към колегите от винарския бранш с думите, че им предава девет нови енолози, завършили успешно своето образование.
"Призовавам ви да ги посрещнете топло и колегиално, окажете им професионално и човешко съдействие да направят прехода от студентската скамейка към реалностите на винопроизводството, да разкрият пълния си потенциал на специалисти. Академичната общност на УХТ високо цени сътрудничеството с винарския бранш и отчита значението му за качеството на обучението на младите хора. Ние сме ви благодарни за съдействието при провеждане на учебния процес, при практическите обучения, за финансовото и материалното ви спомоществователство. Уверен съм, че нашите връзки и сътрудничество ще продължат и ще се задълбочат", добави проф. Иванов и пожела на добър час в професията на младите енолози.
„Международната изложба Винария всяка година отразява постиженията в лозаро-винарския бранш. Международен панаир Пловдив винаги е бил място на иновации и креативни личности, а енофорумът дава възможност за промотиране на квалитетни напитки. Призът „Златен ритон“ е не само символ на признание, но и уникална възможност за винопроизводителите да открият нови пазари за своите творения. Комисиите бяха затруднени да определят носителите на винените Оскари и изказвам благодарността си на експертното жури, на партньорите ни – Съюза на енолозите и Университета по хранителни технологии, за прекрасната организация и провеждане на конкурса”, каза главният директор на Международен панаир Пловдив доц. д-р Иван Соколов. Той поздрави всички участници в надпреварата и пожела техните вина да утвърждават България на световната винена карта.
В конкурса за престижните отличия се състезаваха 210 проби на български и чуждестранни изби от България, Италия, Турция, Сърбия и Гърция.
„Конкурсът набира скорост и участниците в него се увеличават. Това е атестат, че вината, които се представят са с изключително високо качество и винопроизводителите намират в лицето на конкурса инструмент, чрез който да промотират своите продукти. Ще направим всичко възможно съвместно с Университета по хранителни технологии и Международен панаир Пловдив да развиваме и поддържаме този форум, който става все по-значим фактор във винения бранш“, подчерта председателят на Съюза на енолозите в България инж. Станимир Стоянов.
С винени Оскари бяха удостоени еликсири на Шато „Бошнаков”, Винарна „Типченица“, ВИ „Вила Юстина“ и на ВИ „Чукара“.
При белите вина от последна реколта със „Златен ритон“ бе отличен Совиньон блан на Шато „Бошнаков”. Призът бе връчен от заместник-министъра на земеделието и храните д-р Лозана Василева на производствения директор на избата инж. Мария Дънкова. За най-добро розе от последна реколта бе обявен еликсирът от Рубин (2022) на винарна „Типченица“. Наградата връчиха изпълнителният директор на ИАЛВ инж. Красимир Коев и областният управител на Пловдив проф. Христина Янчева. За фаворит при белите вина от стари реколти авторитетното жури определи Шардоне (2022) на ВИ „Вила „Юстина“. Призът получи инж. Костадинка Рахова от ректора на УХТ проф. Галин Иванов. „Златен ритон“ бе присъден и на червено вино от стара реколта Мерло&Каберне совиньон (2019) на ВИ „Чукара“. Наградата прие енологът Боян Братоев от главния директор на Международен панаир Пловдив доц. Иван Соколов и проф. Пламен Моллов.
Повече от 70 процента от отличените вина в международния конкурс бяха на отлежали еликсири. На 37 вина и спиртни напитки бяха присъдени златни медали, като 20 от тях за предходни реколти. Три златни отличия получиха турски вина – на Suvla за Roussanne/Marsanne (2023), Merlot (2021) и Cabernet sauvignon (2020), по два златни медала на ВИ „Сарандиев“ за Врачански мискет (2024) и Шардоне (2024), на „Ноя“ за Тамянка (2024) и Розе от Марселан (2024), на „Стефан Пирев Уайнс“ за Шардоне (2023) и Eager Розе от Гренаш (2023), на винарна „Лозето Естейт“ за Каберне совиньон&Каберне фран (2022) и Сира&Merlo (2022), на „Рокс Уайнъри“ за Сира (2021) и Сира&Марселан (2021), на винарна „Типченица“ за Совиньон блан&Вионие (2024) и Рубин&Каберне совиньон (2022), на Шато копса за Мерло&Каберне совиньон (2020) и Гроздова Мускатова ракия (2020). При спиртните напитки за фаворит бе обявен „Дринк Импорт“ с четири златни медала – за дюлева ракия „Жълта дюля“, сливова ракия „Слива десетка“, водка „Пшеничний край“ и „Ципуро с анасон“, и със сребърен медал – за водка „Прайм“. Журито отличи и с три златни медала ракиите на „Винпром Троян“, които се завръщат на ВИНАРИЯ 2025 с богата гама спиртни напитки. Носители на злато са дюлева ракия „Селекция“, „Троянска сливова стара“ и „Троянска сливова 25 г.“.
Съюзът на енолозите в България продължава инициативата за подкрепа на вина от местни сортове. Със специална награда за сорт Керацуда бе отличено виното на „Михови естейт“, за Димят (2024) на „Росалеа“, за Врачански мискет (2024) на „Врачанска теменуга“, за Гъмза (2022) на ВИ „Ново село“, а за сорта Рубин (2021) приз получи Гранд Резерва на „Ялово“. Специална награда журито на ВИНАРИЯ 2025 присъди и на „Caruso e Minini“ за италианския сорт Catarratto, Tassari bianco. Отличието получи известният италиански сомелиер Маурицио Феррери, който повече от 20 години е посланик на италианската кухня по света.
За втора поредна година УХТ връчи почетна награда „Академичен ритон“ за заслуги в развитието на винарската наука и практика, образованието, за специалисти за винарската промишленост и за принос в развитието на авторитета на УХТ като институция. Тази година отличието бе присъдено на проф. Марин Маринов. „Той е сред най-ярките преподаватели, отдали повече от 40 години от професионалния си стаж в УХТ и има принос за развитието на винарската и високоалкохолната наука и практика в България“, изтъкна ректорът на висшето училище проф. д-р инж. Галин Иванов.
С тържествена Дионисиева клетва в редиците на винените професионалисти се вляха девет млади енолози от специалността „Технология на виното и пивото“ в Университета по хранителни технологии. „Сигурен съм, че сред вас са и следващите носители на отличието „Млад енолог“, обърна се към дипломираните студенти инж. Стоянов. На снощната церемония то беше връчено на Михаил – Константин Лазаров, а „Енолог на годината“ стана инж. Капка Георгиева.