
Статистиката показва, че през последните 15 години няма нито едни случай на констатирано наличие на хормони в храни на територията на целия Европейски съюз, според справка в системата RASFF. Напоследък в медиите се спекулира и се задават въпроси защо се прилагат хормони при производството на птиче месо, водещи до твърде ранен пуберитет сред децата, особено сред момичетата? Не се задава въпроса използват ли се изобщо такива хормони в птицевъдството? Факт е, че те никога не са били разрешавани и използвани в птицевъдството в Европа и в САЩ, в това число и България. Това съобщиха от Българската агенция за безопасност на храните.
При мониторинговите изследвания в страната не е установено нерегламентирано влагане на медицински или растежни препарати, като при проверките са обхванати над 70 процента от птичите стада в България.
Използването на протеинови растежни хормони при птици е невъзможно, защото ако те се влагат във фуража се разграждат/метаболизират още в мускулестия и жлезистия стомах. Може да се прилагат инжективно (подобно на инсулина при диабетици), но това трябва да става всеки ден и на практика е технически неизпълнимо.
Спекулира се, че в съвременното птицевъдство бройлерите растат много бързо благодарение на прилагането на хормони. Този растеж се дължи на много добри постижения при създаване на оптимални изходни и родителски линии за бройлери, пълноценно хранене с фуражи съдържащи протеини, витамини и минерали в определени съотношения в зависимост от възрастта, оптимална околна среда (температура, влажност, качество на въздуха, светлинен режим, достатъчен поилен и хранителен фронт) и избягване на стрес, устокоиха от БАБХ.