Дигиталното изкуство с широки крачки навлиза в изложбените пространства – виртуални и реални. Поредно доказателство е дебютната изложба на младия визуален артист Цветомил Семков, създадена по проект „Светоглед“, подкрепен от Национален фонд „Култура“.
Едноименната изложба „Севтоглед“ ще се открие на 6 март в 18 часа в сутеренната зала на експозиция „Мексиканско изкуство“ към Градска художествена галерия Пловдив (ул. „Артин Гидиков“ №11, Стария град).
Цветомил Семков се заема с изключително деликатната задача да представи своя светоглед през българската поезия и картините, които тя рисува в ума му. След дълго потапяне в поетическите творби на десетки автори той избира няколко  произведения, които в най-пълна степен отразяват важни за него теми и които са градивен елемент за начина, по който авторът гледа към света.
С помощта на най-съвременните технологии, той внимателно изгражда образ върху всяка отделна творба. В него визуално изражение намират емоциите и чувствата, предизвикани от текста. Резултатът е дълбоко лично преживяване, което чрез думите на поета и картините, създадени от артиста, позволява да погледнем на света по един нов и неочакван начин.
Младият автор обобщава:
„…след известно количество натрупана мъдрост в торбата, реших да се гмурна и да опитам да намеря себе си в българската поезия, воден основно от очарованието ми от майсторството да изразиш най-съкровените си мисли в една шепа думи, изпълнени със смисъл. Всяко стихотворение е сякаш една малка вселена, събрана на лист хартия. Целта, която си поставих, беше изключително амбициозна - да видя себе си и своето усещане за света във финалната селекция от изображения и стихотворения. Да се хвана за ръка с умове изразяващи себе си, за да изразя себе си.“
Изложбата продължава до 26 март 2024 г.