През месец февруари по инициатива на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) и като финална част от артпроекта „Повратна точка“ на абстрактната художничка Диана Димова бе проведен благотворителен търг с природозащитна кауза.

„Плетеницата на живота“ – абстрактна картина, изобразяваща решенията в нашия живот, бе избрана от художничката за благотворителна кауза, целяща подпомагане дейностите на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП). Радослав Коцев е новият собственик на картината, а по време на търга бяха събрани допълнително средства от дарения.

Общо 780 лева, събрани в рамките на инициативата, ще бъдат използвани за дейности, свързани с пернатоногата кукумявка (Aegolius funereus) – един от десетте вида совоподобни птици, които се срещат у нас. Пернатоногата кукумявка е високопланински вид, приоритетен за опазване и защитен на територията на цялата страна, вписан в категорията „уязвим“ на Червената книга на Република България. Видът се приема като индикатор за състоянието на старите гори и дейностите имат за цел да предоставят повече информация за състоянието на вида в района и да дадат насоки за неговото опазване.

Със събраните средства ще бъдат изработени и поставени гнездилки в района на Белочерковския рид в Западни Родопи. Територията попада в границите на защитена зона по Директивата за птиците „Персенк“, където един от приоритените за опазване видове е именно пернатоногата кукумявка. Персенк е една от важните територии в страната, осигуряваща специфични гнездови местообитания за вида. Въпреки това, подробна информация за разпространението му на територията на Белочерковски рид липсва. Целта на дейността е да се проучи дали поставянето на гнездилки би стимулирало загнездването на вида, а резултатите ще послужат за подпомагане на пернатоногата кукумявка и в други части от ареала й на разпространение в страната.

На по-късен етап и след установяване на заети от вида гнездилки, ще бъде поставен и фотокапан, който ще ни позволи да съберем любопитни данни и моменти от гнездовия цикъл на пернатоногата кукумявка.