Старши треньорът на девическия отбор на Ботев (Пловдив) – Златка Габерова даде първото си интервю пред клубната медия на Международния ден на жената 8 март

Тя сподели своя поглед върху представянето на момичетата в девическия отбор, коментира целите, плановете и амбициите пред клуба за развитие в сферата на женския футбол.

-Здравейте, може ли да се представите с няколко думи?

-Казвам се Златка Габерова и съм треньор на девическия отбор в школата на Ботев (Пловдив). Занимавам се с футбол от почти 20 години. Започнах да тренирам и играя през далечната 2005 година с отбора на Ботев (Пловдив). През 2007 година преминах в тима на НСА София, с който пет поредни години бях шампион на България. С отбора на НСА съм участвала в турнири от Шампионската женска Лига, бях част и от националния отбор на България както при девойки, така и при жени. От 2013 до 2018 година бях футболен съдия, след което започнах да се занимавам професионално с треньорство.

-Кога започнахте своята работа с момичетата в Ботев?

-Официалният старт на девическия отбор на Ботев (Пловдив) беше през месец септември, като още със старта отборът взе участие в местен турнир на „Coca-Cola“ и се класира на второ място. По време на надпреварата нашият отбор постигнахме три поредни победи, но във финала загубихме от опитния отбор на Пълдин.

-Как се роди проектът за създаване на женски отбори?

-Проектът започна със стартирането на „Футболно Училище Ботев“ и програмата на БФС UEFA Playmakers.

-Колко момичета тренират в момента в клуба?

В момента тринировъчни занимания водят над 30 момичета, разпределени в две възрастови групи: момичета до 11 години и девойки до 13 години. Отборите ни участват в официалните първенства на БФС – Зона Пловдив.

-Как оценявате представянето на момичетата през есенния полусезон?

-Изключително съм доволна от представянето ни през есенния полусезон. При момичетата до 11 години може да се похвалим, че сме едни от най-добрите отбори. Девойките до 13 години също се представят много добре, завършиха есенния дял с победа. Сигурна съм, че през следващия полусезон, ще сме още по-добри.

-Как протича подготовката преди началото на официалните мачове?

-Подготвяме се усърдно за старта през месец март. С момичетата до 11 години успяхме да изиграем няколко контролни срещи. С девойките до 13 години ни предстои контролна среща срещу отбора на Левски (София).

-Как протича един тренировъчен ден на женския отбор на Ботев?

-С момичетата до 11 години тренираме по два пъти на седмица, а с девойките до 13 години три пъти. Две от тренировките ни са по време на „Футболно Училище Ботев“, което е полезно за момичетата. Често играем двустранни игри с момчета на тяхната възраст.

-Различават ли се момичетата в начина на работа от другите отбори в академията на Ботев?

-Не мисля, че има разлика в работата между момичетата и момчетата. Точно както всеки един отбор от школата и момичетата имат кондиционен треньор, треньор на вратарите. При работата с тях използваме абсолютно всички ресурси, с които разполагаме като камери, софтуер с профили на всички състезателки и методически насоки.

-Какви са плановете и амбициите за развитие на клуба в сферата на женския футбол?

-Както казах, планове на клуба са да продължим да развиваме женските формации и да започнем да играем „футбол 11“ – нашата амбиция е да бъдем най-добрите в България. Надявам се през следващия сезон да имаме още една формация (девойки до 15 години) и след няколко години да имаме и професионален женски отбор, който да бъде конкурентен и да взима редовно участие в европейски футболни турнири.

-Набирате ли още момичета и как протичат записванията в клуба?

-Клубът набира и селектира нови момичета през цялото време откакто стартирахме досега. Целта ни е да съберем отбор от мотивирани момичета, които искат да се развиват професионално в сферата на футбола.

-Защо момичетата трябва да изберат да тренират в Ботев?

-Причините за това са комплексни. Като започнем с това, че Ботев (Пловдив) разполага с една от най-добрите бази в страната. Другата изключително важна причина е, че момичетата са обучавани от лицензирани треньори и не на последно място заради дългосрочния план на клуба да развива женския футбол и девическите отбори на Ботев да бъде сред най-добрите в България и Европа.

-Какво ще пожелаете на „жълто-черните“ момичета?

-Искам да ги поздравя и да им пожелая да бъдат здрави и все така мотивирани и успешни през предстоящия сезон.