Сблъсък между мъж и жена, вещаят звездите

Три са конете в кушията да сменят акад. Лъчезар Трайков като председател на Съвета на ректорите в България. Трайков навърши 65 години и оваканти поста. В кушията влизат ректорката на Висшето училище по телекомуникации и пощи проф. Миглена Темелкова, ректорът на УНСС проф. Димитър Димитров и ректорът на Тракийския университет проф. Добри Ярков.

По счетоводному, интересни са активите и пасивите на тримата бегачи.

Един от двамата мъже ще иде на балотаж, гадаят на кафе ректори. Срещу него със сигурност ще е проф. Миглена Темелкова от Висшето училище по телекомуникации и пощи.

Проф. Миглена Темелкова е ректор за втори път. Тя е увещавана от ректори да се яви на кушията с мъжете. Ако колеги я увещават, това е плюс.

Проф. Темелкова е суетна, казват ректорки. Държи на външния си вид като кифла. Това е минус.

Заради външността й, мъжете се захласват по нея, показа наша проверка. Това е минус в женските очи и плюс в очите на мъжете.

Амбициозността й дразни, шушукат член кореспонденти от агенцията по акредитация. Това е минус. Висшето училище по телекомуникации и пощи обаче не е това, което беше преди 6 години. Това е плюс.

Проф. Миглена Темелкова е умна, отчитат ректори. Това е плюс. Кой обича умните?, питат други. Може и пасив да е.

Проф. Темелкова е била над 10 години в частен ВУЗ. Сега управлява държавното Висше училище по телекомуникации и пощи като счетоводител. Смята вечно прихода и разхода, недоволстват подчинените й. Това е минус.

Това е ВУЗ-а с най-голямо натоварване на преподавателите. Темелкова често се хвали с това пред ректорите и обяснява защо е успяла да направи заплатите във ВУЗ-а си завидни. Това е и актив, и пасив.

Минус за проф. Темелкова е, че Висшето училище по телекомуникации и пощи е сред най-малките държавни ВУЗ-ове у нас. Това я прави едва забележима за желанието на премиера, председател на Съвета на ректорите да е ректор на голям университет от София.

Като малък ВУЗ, Висшето училище по телекомуникации и пощи не застрашава никой. Няма как да има амбиции да поглъща. Това е плюс, но и минус.

Проф. Темелкова е един от най-големите противници на реформата за ликвидиране на университетите през 2022 г. Тя, заедно с част от ректорите, защитава тогава независимостта на университета си. Това я прави аут за сглабката като кандидат. Това е голям пасив.

Проверка показва, че Темелкова е част от Инициативния комитет на Румен Радев през 2021 и от подписката за запазване на трети март като национален празник. Това колкото е плюс, толкова е и минус.

Като състудентка на Красимир Вълчев има шорткът до Герб. Като градска на Костадин Костадинов от Възраждане се спряга и за негов човек. Мълвата носи, че е близка с Първанов. Други казват, че линията на Темелкова с ДПС минава през Илхан Кючюк, произведен за доктор хонорис кауза на университета й. Политическите танци могат да са актив, могат да са пасив.

Проверка в сайта на Висшето училище по телекомуникации и пощи показа, че проф. Темелкова е близка до всички посолства. Това е сериозен плюс.

Проф. Темелкова държи на думата си като мъж, хвалят я ректори. Това е актив. За жена обаче може да е и пасив.

Интересно е кои плюсове на проф. Миглена Темелкова ректорите ще приемат и кои ще умножат по нула. В счетоводството актива е пасив и пасива е актив.

Професор Димитър Димитров е втори мандат ректор на най-големия икономически ВУЗ у нас. Като специалист по национална сигурност, той знае как да пази университета си от неблагоприятни за УНСС политически вдъхновения. Това е голям плюс. Във времената когато акад. Денков натиска ВУЗ-овете в България да се сливат, на УНСС според премиера трябва глътне икономическите си събратя във Варна и Свищов. Тогава Димитров се чуди пред колеги как ще обхожда хасиендите си в провинцията.

Проф. Димитров се свързва със сглобката. Негов актив е факта, че УНСС е дежурен посрещач на Бойко Борисов преди избори, и на Николай Денков, когато има нужда да избухне с реформа във висшето образование. Димитров осигурява ръкопляскаща публика и Бойко и Ники са щастливи и опиянени от академичната любов.

Проф. Димитър Димитров е комбинативен, отчитат ректори. Това е плюс. Кой обича комбинаторите?, питат други. Може и минус да е.

Синдикалистката Лиляна Вълчева е част от настоятелството на УНСС. Работи проф. Димитър Димитров да оглави съвета. Подкрепата на синдикатите е колосален актив.

Според колегите си Димитров е конюнктурен. Не защитава каузи, казват в УНСС. Това е минус. Плюс е обаче, че като човек на Денков в кушията за Съвета на ректорите, проф. Димитров май е изтъргувал послушанието на съвета срещу двадесет милиона за потъващия корпус на УНСС.

Преглед на фейсбук страницата на проф. Димитров показва стотици фотографии с този и онзи. Психолози наричат този синдром „комплексарщина”. Това за масовия зрител е актив, но за интелигентните колеги на проф. Димитров – спорно е!

Според запознати с академичните работи, председателският пост в Съвета на ректорите не бива да бъде даван на ректора на УНСС. Националното представителство на студентските съвети също е овладяно от УНСС. Попадането на властта в Съвета на ректорите и в Националното студентско представителство само в хора от УНСС, ще даде наследник с малформации. Следва бурен лобизъм в полза на икономическия колос. Това си е актив и пасив за проф. Димитров.

Бившият председател на Националното представителство на студентските съвети Даниел Парушев също е от УНСС. Според студенти, той парадира с близки контакти с копринения човек от президентството. Чрез него търсел и подкрепата на президента за ректора на УНСС в галопа му за ректор на ректорите. Запознати казват, че като човек на акад. Денков, Димитров няма как да има подкрепата на президента.

Проф. Димитров е обект и на вътрешни боричкания в университета си. Друг професор от УНСС го обвинява в плагиатство и често праща на колегите му доказателствата за преписването. Това е пасив.

Проф. Димитър Димитров е добър човек и галантен кавалер, хвалят го ректори. Това е актив.

Пасив или актив е, че професорът прекалява с куролацията и все УНСС е центъра на висшето образование у нас? Студент на годината се проведе в УНСС. Съвет на ректорите преди две години се състоя пак в УНСС. Сега пак съветът ще заседава в УНСС. Студентските съвети са овладяни от УНСС. „Е, стига с това УНСС!”, недоволстват ректори.

Интересно е кои плюсове на проф. Димитър Димитров ректорите ще приемат и кои ще умножат по нула. В счетоводството актива е пасив и пасива е актив.

Проф. Добри Ярков е ректор на Тракийския университет за пореден мандат. Още като е министър на образованието, акад. Денков го прави свой любимец. Ректори си спомнят, че когато Денков хвърля бомбата за ликвидиране на университети, хвали Ярков и университета му. Дава го като добър пример за сливания на няколко колежа преди десетки години. Така проф. Ярков става поддръжник на жаждата на академика да ликвидира българските университети. Това е минус.

Проф. Добри Ярков бързо превръща минуса в плюс. Той разменя подкрепата си и получава от акад. Денков 40 милиона лева. Университетът му е произведен в научноизследователски.

Проф. Добри Ярков е истински предприемач, отчитат ректори. Това е плюс. Кой обича предприемчивите?, питат други. Може и минус да е.

Доц. Лиляна Вълчева като председател на синдиката във висшето образование чупи токчета в тичане за каузата „Ярков – ректор на ректорите”. Със синдикатите зад гърба, проф. Ярков има още един актив.

Актив на проф. Добри Ярков е метаморфозата на Тракийския университет до нечакани размери. ВУЗ-а е най-големият в страната, хвали се ректорът. Има специалности, за които някогашния Ветеринарен институт не е мечтал. Факултетите и институтите се множат като животни в стадо. Проверка в сайтовете им дава информация, че те са водени от политически лица на сглобката. И това е плюс.

Връзката на Ярков с Герб върви по линия на инициативния комитет на кандидат президента Анастас Герджиков. Така Ярков събира с авторитет и тежест гласове от Стара Загора за Герб. Пореден актив за ректора на Тракийския университет.

Ярков под сурдинка афишира подкрепа за Съвета на ректорите лично от президента Румен Радев. Ако е така, това е плюс. Приятели и колеги на ректора на Тракийския университет гадаят дали президентът има подобно шизофренно поведение и подкрепя човек, който е сред основните съмишленици на опонента му в президентските избори през 2021-ва. Други пък казват, че поведението на Ярков напомня приказката за лъжливото овчарче. Ако ректорът лъже, е минус.

Факт е, че настоящия мандат на Ярков е съпътстван със скандали, поради нарушения при избора му за ректор. Това е пасив. Запознати твърдят, че настоящото ректорство на Ярков е незаконно. Темата е обсъждана и в Народното събрание. Проф. Добри Ярков е народен и земен човек, хвалят го ректори. Това е актив.

Интересно е кои плюсове на проф. Добри Ярков ректорите ще приемат и кои ще умножат по нула. В счетоводството актива е пасив и пасива е актив.

Кушията за ректор на ректорите ще е до изнемогване на конете. Сглобката си има кандидат. Синдикатите си имат двама кандидати. Амбициозните и суетните и те си имат кандидат. И кифлите имат кандидат. За паритет, и жените имат кандидат.

На фаталния 13 март галопа ще свърши. Ректорите ще заложат на един кон.