Любими имена на феновете на фестивалното кино се завръщат за тазгодишното издание на София филм фест в Пловдив, редом до световни звезди. Така заедно с последното заглавие с Антъни Хопкинс ще можем да гледаме и новите филми на Агнешка Холанд, Нури Билге Джейлан и Радивое Андрич – който лично ще гостува в Пловдив. Фестивалът се открива на 15 март и ще продължи до 31 март на обичайното си място – арт киното на Пловдив LUCKY Дом на киното.

Едно от най-чаканите заглавия е „Последният сеанс на Фройд“ на режисьора Матю Браун. В него ще видим срещата на знаменития психоаналитик с автора на „Хрониките на Нарния“ и ревностен християнин С. К. Люис – в ролите Антъни Хопкинс и Матю Гуд. Фройд намира дълбоката вяра на Луис във всевишния за неубедителна и предпочита да проучи неизследваните кътчета в живота му. Прожекцията е на 29 март от 18:30 часа.

Българско участие в световна продукция ще видим в „Караганда“. Димитър Маринов, единственият българин, държал в ръцете си Оскар, ще пристигне лично за среща с пловдивчани, влиза в гангстерския свят на руската мафия. Филмът ни връща в 1994 година, когато молдовски гангстер в Ню Йорк, търговец на оръжие, се проваля в опит да заблуди местната руска мафия. Прожекцията и срещата с Димитър Маринов и американския режисьор на филма Макс Уайсбърг са на 25 март от 18:15 часа.

Трима от най-любимите режисьори на феновете на София филм фест също ще бъдат представени с новите си филми в Пловдив. Нури Билге Джейлан е автор на епоса „Сухи треви“. Заснет сред зимните сурови пейзажи на югоизточена Анадола, филмът е поредната удивителна поетична творба на майстора на турското кино, отличена от журито в Кан с наградата за най-добра актриса на Мерве Диздар за нейното магнетично изпълнение във филма. Прожекцията е на 30 март от 17:30 часа.

Поредна политическа и човешка история ще ни разтърси от екрана с новата творба на Агнешка Холанд „Зелена граница“. Историята ни пренася на границата между Беларус и Полша и истории на няколко бягащи от война бежанци. 30 години след Европа, Европа, новият прочувствен филм на трикратно номинираната за Оскар Агнешка Холанд Зелена граница отваря очите ни, говори на сърцето ни и ни предизвикава да се замислим за моралните избори, пред които обикновените хора са изправени всеки ден. Прожекцията е на 18 март от 18:30 часа.

Много смях предлага „Светкавици отново!“ от Радивое Андрич. Продължението на „Светкавици“ показан на първия „София Филм Фест в Пловдив“ ни среща със знаменити герои – отново. Техният живот не се е променил много – нямат пари, нямат жени, нямат и никакви преживявания. Но изведнъж им се налага да замиинат за Виена, където вече ги чака приключение. Специален гост ще бъде Радивое Андрич – любимият режисьор на „Когато порасна ще стана кенгуру“, а прожекцията и срещата са на 25 март от 20:45 часа.