На 13 и 15 март в Пловдив ще се проведат две обществени обсъждания на Концепцията за интегрирани териториални инвестиции: „Подобряване на транспортната свързаност и достъпа до здравни услуги на територията на Южен централен регион за планиране от ниво 2“. Срещите са във връзка с процедурата за кандидатстване по Програма „Развитие на регионите“ 2021-2027.

На 13 март дискусията е от 10 ч., в голямата зала на Дом на културата „Борис Христов“, ул. „Гладстон“ 15, гр. Пловдив.
На 15 март обсъждането е от 10 ч. в община Марица, в залата на бул. „Марица“ 57А, гр. Пловдив.
Водещ партньор при разработването на концепцията е Агенция „Пътна инфраструктура“. Тя е подготвена съвместно с Община Пловдив, Община Марица и МБАЛ „Свети Пантелеймон - Пловдив“ ЕООД, съгласно подписано между страните партньорско споразумение. Документът предвижда изпълнението на мерки и дейности за подобряване на транспортната свързаност в региона, състоянието на комуникационно-транспортната мрежа, имаща отношение към трудовата миграция и градско-селските връзки, създаването на заетост и подобряване на достъп на жителите от региона до работа, образование и публични услуги.

АПИ участва в концепцията с проектна идея за реконструкция и модернизация на 2,7 км от път ІІІ-805 /Път І-8 Пазарджик-Пловдив”/ - п.в. „Царацово – Съединение /от км 1+460 до км 4+120/. В този участък третокласният път е част от Околовръстния път на гр. Пловдив. Предвижда се разширяване на съществуващия двулентов път до четирилентов с габарит Г23,5, с две самостоятелни платна за всяка посока на движение и изграждане на локали в участъците, в които е необходимо обслужване на прилежащите урбанизирани територии. С реализацията на проекта ще се подобрят транспортните връзки на териториите на общините Пловдив и Марица, ще се повиши качеството на живот и ще намалеят вредните емисии в околната среда, отделяни от автомобилния трафик.

Освен инвестиции в пътна инфраструктура интегрираната концепция включва и мерки за превенция и профилактика в здравеопазването за жителите от община Марица, подобряване на достъпа до трудова заетост и предоставяне на възможности за придобиване и повишаване на професионалната квалификация.