Първият уикенд на София филм фест в Пловдив тази година предлага филми от Турция, Финландия и Великобритания.

Уикенд програмата стартира с „Живот“ на турския режисьор Зеки Демиркубуз. Филмът ни среща с младата Хикран. Тя бяга от дома си, когато баща ѝ я кара да се сгоди за Риза. Риза разбира, че Хикран не иска да бъде с него и първоначално не проявява особен интерес, но това започва да го притеснява и той решава да вземе нещата в свои ръце. Риза се впуска в дълго търсене на Хикран из Истанбул. Филмът е в съботния следобед от 17:00 часа.
Късната съботна прожекция е „Всички сме непознати“ – едно от заглавията с най-много номинации за британските филмови награди БАФТА през изминалата година. Новият филм на Андрю Хейг е прочувствена мелодрама за любовта и загубата ѝ, в която изобретателно са вплетени нотки на магически реализъм и убийствен синт поп саундтрак от 80-те години. Андрю Скот изпълнява ролята на Адам – депресиран сценарист, който се запознава с мистериозен съсед (Пол Мескал) и това го изважда от релсите на ежедневието. Прожекцията е в събота от 20:30 часа.
Неделният ден ще ни срещне на екрана с една от съвременните кинолегенди Аки Каурисмаки и новият „Паднали листа“, а за прожекцията в Пловдив пристига специално и главната актриса във филма му Алма Пойсти. Филмът вече бе оценен с множество награди и номинации от престижни фестивали, сред които тези в Кан с номинация за „Златна палма“ и Сан Себастиан. Паднали листа разказва историята на двама самотници, които случайно се срещат през нощта в Хелзинки и се опитват да намерят първата, единствената и последната любов в живота си. Прожекцията е в неделя от 18:00 часа.
София филм фест ще продължи до 31 март с общо над 25 филма. Повече информация за програмата и онлайн резервации на kinolucky.com София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.