Европейски заглавия, българска творба със специални гости,  заглавия с признание на Берлинаре, „Оскар“-ите и „Златен глобус“ предстои в сряда и четвъртък на София филм фест в Пловдив.

Програмата на 20 март предлага немският „Пожар“ на Кристиян Пецолд. Филмът е носител на голямата награда на журито и номиниран за „Златна мечка“ за най-добър филм на Берлинаре и с номинация за най-добър филм на престижния фестивал в Сан Себастиан. В „Пожар“ влюбената двойка Леон и Феликс прекарват лятото си в къща на Балтийско море, където единият пише книга, а другият подготвя своето портфолио. Заедно с друга двойка – Надя и Давид, те експериментират с любовта си. Но пожар в близката гора преобръща всичко. Филма може да гледаме от 18:30 часа в сряда.

Късният филм в сряда ни среща с майстора на италианското кино Марко Белокио. „Отвлечен“ е история, в която еврейско момче е тайно покръстено от Инквизицията – опит да се даде урок на еврейската общност. Белокио ни разкрива тиранията и злоупотребата на католическата църква през XIX век. Филмът е с номинация за „Златна палма“ от фестивала в Кан. Прожекцията е в сряда от 20:30 часа.

В четвъртък може да гледаме българският „Защото обичам лошото време“. Новият филм на Яна Лекарска ни разказва за трогващата история на момиче, което се завръща в малкото крайморско градче, където е прекарвала своите лета. Там среща приятел, с когото заедно преоткриват миналото си. Филмът е от 18:30 часа в четвъртък, а за прожекцията специално в Пловдив пристигат режисьорът Яна Лекарска и главните актьори Неда Спасова и Владимир Михайлов.

В четвъртък вечер пък предстои едно от най-очакваните заглавия на София филм фест в Пловдив – „Заседнали“ на Александър Пейн. Номиниран за цели 5 награди „Оскар“ и носител на „Златен глобус“ за най-добър актьор, филмът ни пренася в близкото минало и в едно училище. Там учител темерут трябва да отговаря за 15-годишен пакостник, който трябва да остане в училището, тъй като не може да се прибере у дома. Заедно с училищната готвачка, тримата прекарват две седмици блокирани от снега с куп забавни случки. Прожекцията е в четвъртък от 20:45 часа.

София филм фест ще продължи до 31 март с общо над 25 филма. Повече информация за програмата и онлайн резервации на kinolucky.com София Филм фест в Пловдив се провежда със съдействието на община Пловдив.