Обръщам се днес към ръководството на ГЕРБ-СДС и напомням за даденото преди девет месеца обещание. Вместо да хвърлят държавата в хаос, нека спазят дадената дума – да подпишем споразумението и да гласуваме правителство с министър-председател и външен министър Мария Габриел, без да променяме състава на Министерския съвет (МС). Това каза премиерът в оставка Николай Денков в обръщение, излъчено по БНТ.

Преговорите за промени в състава на МС показаха, че нямаме взаимно съгласие за смяна на министри. Съгласно уговорката ни би трябвало само ние с г-жа Габриел да сменим позициите си. Успоредно с това, в хода на преговорите изработихме споразумение за реформите в съдебната система, регулаторите и службите. То беше публикувано и ние сме готови да го подпишем, обяви Денков.

Колеги от ГЕРБ-СДС, ваше е решението, ще се отметнете ли от дадената преди девет месеца дума? Ще се откажете ли от споразумението за реформи, ще хвърлите ли държавата отново в цикъл от избори, запита Денков. Единственото, което се очаква от вас днес, е да спазите думата си, каза той.

Аз спазих обещанието си и на 6 март моята оставка беше приета, каза Николай Денков в обръщението.

Обещанията трябва да се спазват. Това е в основата на всяко взаимно доверие както в политиката, така и в живота, коментира той в началото на обръщението. Денков припомни как преди девет месеца е сформирано правителство, което, по думите на премиера в оставка, е постигнало много. Освен всичко друго преди два дни Европейският съвет даде ясен знак, че се движим уверено към еврозоната, а шансовете за отваряне до края на годината на сухопътните шенгенски граници са много високи, посочи също той. За да изпълним тези дългосрочни задачи, преди девет месеца се съгласихме с ГЕРБ-СДС, че правителството е със срок от 18 месеца - до края на 2024 г., като в средата на периода ще се ротират премиерите, а министрите ще се сменят само по взаимно съгласие, припомни още Денков.

По-рано днес предложената за премиер от ГЕРБ-СДС Мария Габриел обяви, че ще внесе писмо в Народното събрание, че оттегля кандидатурата си за министър-председател. Тя каза, че по време на преговорите от страна на „Продължаваме промяната - Демократична България“ е било поставено ново искане за смяна - в Министерството на вътрешните работи. В момента, в който дадохме заявка, че можем да отстъпим за Министерство на отбраната и за енергетиката, беше поискана смяна и в Министерство на вътрешните работи, каза Габриел. Тя обяви, че ГЕРБ-СДС няма да подкрепи втория мандат.