В галерия "Аспект" отново гостува един талантлив и запомнящ се творец – самобитният Хинко Хинков. Когато в далечната 2008г.  е поканен  за пръв път да направим експозиция е ил  напълно непознат на пловдивската публика, а днес, след 16 години и седем самостоятелни изложби  е обичан и ценене от любителите на изкуството.

Настоящата изложба се случва след три годишна пауза и съдържа платна, създадени през този период. Хинко е особен художник – самобитен и самоук, той през целия си съзнателен живот се издържа като творец на свободна практика и разработва свой собствен стил в пейзажната живопис. В експозицията присъстват пейзажни сюжети от околностите на Плевен. „Зимен ден“, „Заскрежена долина“, „Ягодина“, „Утро в Родопите“, „Ескиз от Белене“, „Широка Лъка“, „Март“, „Април“ са някои от заглавията в експозицията. Всяка картина представлява реално съществуващо място, като много характерно за Хинко е използването на един и същи сюжет, разработен и представен по няколко различни начина – като цветова гама, настроение, внушение. Техниката му е обработена и шлифована през годините и стилът му на живописване е разпознаваем и често определян като наивистичен, по-скоро като наивен реализъм. Картините на Хинко Хинков носят своя неповторима атмосфера -  малко носталгична, малко романтична, сякаш художникът съзнателно се стреми към едно ретро звучене, опитвайки се да предаде на зрителя своето светоусещане и разбиране за живота. 

Изложбата ще се открие с вернисаж на 3 април, сряда, от 17.00 до 19.00 часа. Нека всеки, който иска да се докосне до самобитното творчество на Хинко Хинков, да заповяда в галерия "Аспект" до 23 април.