Пловдивските общински съветници решиха на днешната си сесия да  бъдат предоставени  600 кв. м. зелена площ на митрополията с опция за застрояване. Теренът се намира в квартал „Отдих и култура“ и е в непосредствена близост до църквата „Свети Николай“, която е построена върху земя частна общинска собственост, предаде Радио Пловдив. За целта се променя Подробният устройствен план. Земята от публична преминава в частна общинска собственост.
 Съображения имаше единствено Калин Милчев от групата на БСП. Мотивът му беше, че по този начин се отнема терен, предвиден за озеленяване. Според него с представените от администрацията проектопромени в Подробния устройствен план, ще се наруши ЗУТ. Така направеното изменение на подробния устройствен пан означава, че ще може да се реализира средно строителство до височина от 12 метра и половина. Изискването за озеленяване ще е само за 20% от терена.
По време на кратката дискусия Славчо Атанасов от Съединени за Пловдив и Господин Апостолов от Възраждане подчертаха, че не знаят църква да е построила жилищна сграда. Освен това подчертаха, че в храмовете винаги присъства озеленяване. Предложението на Калин Милчев за неприемане на точката не беше одобрено - въздържали се гласуваха само от групите на Възраждане и ПП-ДБ, а от БСП - против.

Пловдив стартира проекта за строителството на 7 училища и детски градини.

Това решиха единодушно общинските съветници на редовното си заседание. Строителството им ще струва 65 млн. лв., като 33,5 млн. лв. от тях ще дойдат от министерството на образованието. Останалите трябва да бъдат осигурени от Община Пловдив. Общинските съветници решиха те да бъдат заложени в бюджет 2025.

Въпреки единодушното взетото решение имаше дебат за съфинансирането от страна на общината. Причината е тежкото финансово състояние на общината.

Общинските съветници от "Съединени за Пловдив" поискаха уверението на кмета Костадин Димитров и на ресорният зам.-кмет Владимир Темелков, че средствата няма да бъдат осигурени за сметка на нов заем или вдигане на данъците. Кметът и заметникът му бяха категорични, че трябва да се надгради образователната инраструктура и това няма да е за сметка на гражданите

Средствата ще бъдат използвани за  изграждането на Математическа гимназия "Академик Кирил Попов, училище "Княз Александър I", новата сграда на Средно училище "Свети Патриарх Евтимий".

Предвидени са средства и за детски ясли в район „Южен“, две нови яслени групи в Детска градина "Славей", детска ясла "Вълшебно детство" в район „Централен”, както и нови ясли в район „Тракия“.

Всички проекти трябва да приключат до 2027 г.

Пловдив ще иска европари за рекултивация на запълнената клетка 1 на депото в Шишманци, решиха още общинските съветници. Капацитетът й е изчерпан още през 2016 г. и оттогава в нея не се депонират отпадъци. Извършено беше и частично запръстяване, а издадено е и разрешение за извеждане на клетка 1 от експлоатация.
Припомняме, че заради превишаване на депонираните отпадъци миналата година РИОСВ - Пловдив наложи глоба от 12 000 лева на Община Пловдив. Санкцията беше потвърдена от две съдебни инстанции.