На 11 и 12 април в родната къща на майстора на четката Златю Бояджиев ще гостува талантливият художник Съби Гавраилов. Той ще пропътува пътя чак от Англия, за да представи своето творчество пред жители и гости на родното Брезово.

Събитието се провежда за първи път по идея на Съби Гавраилов по случай участието на Златю Бояджиев във Венецианското биенале през 1942 г. Именно през април са били трепетите по биеналето, а творбите с които Златю Бояджиев участва са "Брезовски овчари" и "Пъдари".  

В изложбата "Златю оживява" ще бъдат представени непоказвани до сега селектирани творби на Съби Гавраилов, част от които портрети на Златю Бояджиев, репродукция на емблематичната картина „Брезовски овчари“, която е била участник в биеналето и други картини на Съби.

Паралелно с изложбата, която ще бъде открита на 11 април, Съби Гавраилов ще проведе семинар по създаване на портрет с маслени бои с талантливи деца от община Брезово и община Пловдив. Курсистите ще научат техниките и детайлите в рисуването на портрет, а на финала ще получат сертификат от художника.