Трябва да бъдем гарант за стабилност, не можем да допуснем страната ни да бъде въвлечена в конституционна криза, не може държавността да не бъде опазена и да бъде заложник на партийни амбиции и желания. Това каза Димитър Главчев, който прие поста на министър-председател от Николай Денков на церемония по приемственост в Министерския съвет.

Няма да се поддавам на провокации, няма да влизам в дребнотемие, няма да позволя да бъда въвлечен в предизборни страсти и лични амбиции, заяви Главчев. Той подчерта, че гласува доверие на хората, които е избрал да бъдат служебни министри.  

Няма да позволя разколебаване от общоочертаните ни цели, заяви Главчев и подчерта, че ще спазва законите на страната ни. Обещавам да се ръководя в работата си от принципите законност, моралност и честност. Защото българските граждани имат нужда от доверие в българската държавност и управление, изтъкна Главчев.

По думите му българският народ трябва да види единение. Нашите външни партньори трябва да видят уверена страна, която да уважава своята линия в европейското бъдеще, каза Главчев. По думите му служебното правителство трябва да бъде гарант за провеждането на честни избори, спазвайки промените в Конституцията, в режим на действащ парламент.

Поемаме отговорност да водим страната по нейния европейски път на развитие. Поемаме отговорност да пазим суверенитета на държавата, да работим за благоденствието на българските граждани и да изпълним нашата задача като служебен кабинет - организирането на честни избори, заяви Главчев.

На извънредно заседание на Народното събрание тази сутрин членовете на служебния Министерски съвет, назначени от президента Румен Радев, с премиер Димитър Главчев, положиха клетва пред депутатите, съгласно последните промени в Конституцията, в присъствието на държавния глава Румен Радев и на вицепрезидента Илияна Йотова.

Президентът Румен Радев подписа указ за назначаване на служебно правителство на Република България в състав, предложен от определения за министър-председател Димитър Главчев днес. Единствената промяна в състава е  външният министър -  поста заема Стефан Димитров, вместо първоначално номинираният Ивайло Ценов.