С тържествен водосвет в УМБАЛ „Св. Георги“ в Пловдив  днес официално беше открита изцяло обновената Клиника по кардиология. Това стана в присъствието на директорът на Университетската болница проф. д-р Карен Джамбазов, заместник-директорът по "Диагностична и лечебна дейност" - База II проф. д-р Иван Дечев, началникът на Клиниката по кардиология проф. д-р Федя Николов, лекари, медицински сестри и пациенти.

Кардиологията   е станала много по- приятна, удобна и привлекателна за хората, които работят там, както и за тези, които се лекуват в нея. Обновени са  стаите, системите за канализация и електрификация, направена е нова централизрана климатична система, има и библиотека за пациентите, а по стените са поставени картини – реплики на големи майстори", заяви на откриването проф. Федя Николов. Той подчерта, че тъй като Клиниката е референтен център за цяла България и в нея се лекуват много пациенти в тежко състояние.

Обстановката там  вече е съвсем различна.  В коридора и всяка стая звучи тихо музиката на френския пианист Ричард Клайдерман. Пациентите ще избират книги от разнообразната библиотека.

Във фоайето е обновен и малкият параклис "Свети Мина", където може да се запали и свещичка за молитва.

Директорът на УМБАЛ "Свети Георги" проф. д-р Карен Джамбазов заяви, че ремонтът  е за над 800 000 лева, а поставянето на климатичната инсталация е гвоздеят на  обновлението, защото сбъдва една отдавнна лелеяна мечта за постепенно климатизиране на хирургичния блок. Началото е от 12 етаж и ще се върви надолу, с амбиция в рамките на няколко години да се завърши проектът

Обновлението на Кардиологията  продължи половин година и е направен със собствени средства на болницата. През това време тя беше пребазирана в Инфекциозна клиника, така че пациентите не бяха засегнати от строителните дейности.

"Новата сграда за детска клиника към УМБАЛ „Свeети Георги“ ще е готова след около година. Вече сме на етап, в който сградата започна да се оформя, дори почват да се поставят дограми. Следва изграждането на топлата връзка между новата сграда и хирургичния блок. Да не забравяме, че и онкологичните пациенти ще бъдат прехвърлени тук, както и детската физиотерапия, което би било прекрасно. На по-късен етап планираме да прехвърлим и медицинска генетика, която е тясно обвързана с дейността на детска клиника, като за това ще ни трябва друг ресурс“,  заяви проф. д-р Карен Джамбазов.

Той добави, че с бързи темпове се строи и хеликоптерната площадка. На нея  е предвидено да могат да кацат и натовски хеликоптери, които са много по-тежки от обикновените медицински вертолети. Тя ще подлежи на специален режим на лицензиране, което предстои да се случи в рамките на 12 месеца напред. Площадката ще има рампа, която ще влиза директно в спешното отделение. Екипите за обслужване на пациенти по въздух вече са създадени. Болницата развива и още един проект, който касае бившия хранителен блок.