В незабравим празник за младите хора се превърна Деня на отворените врати в Университета по хранителни технологии Пловдив. Стотици ученици от над 40 училища от страната  видяха  материалната база на висшето училище и  условията, при които се провежда обучението в него. Учениците се запознаха и с дейността на факултетите, където могат да продължат образованието си.

В  разположени в двора на университета  шатри бяха демонстрирани  нови решения в областта на зелените технологии и роботиката.  Бяха представени последните тенденции в областта на хранителната индустрия, безотпадните технологии, здравословните храни и напитки.  Сред атрактивните продукти, приготвени от студентите вниманието привличаха  сладолед с ферментирали гъби, кейк със сладки картофи, слънчогледово олио с босилек и риган, кашкавал с лавандула, дюлев пестил за сирена, пастърма от говеждо и конско месо, нови видове бира и вино с подправки. 
“Нашият университет е сред най-важните образователни центрове в страната в областта на хранителната и биотехнологичната индустрия и туризма. Обучението тук се извършва в модерно оборудвани учебни и научни лаборатории, които всеки от вас днес ще може да разгледа. Науката за храните винаги е била и ще бъде актуална тема в обществото, тъй като е пряко свързана с качеството на живот на човека”, заяви в приветствието  си  ректорът на УХТ проф. Галин Иванов. Той насърчи младите хора да продължат образованието си в Университета по хранителни технологии, тъй като всички които го завършат изграждат успешни кариери. “От тази учебна година стартира обучението в няколко нови бакалавърски специалности ‒ Кафе, чай и бариста; Козметика и дрогерия; Екотехнологии и продоволствена сигурност; Детско и юношеско хранене; Мехатроника, роботика и изкуствен интелект; Опаковане и логистика”, допълни още проф. Иванов. 
Големи вълнения предизвика и финалът на четвъртото ученическо  състезание  “Млади изследователи”.  В тазгодишната надпреварата участваха 107 отбора с над 250 членове. Те бяха поздравени от министъра на туризма Мирослав Боршош и кмета на Пловдив Костадин Димитров.
"Щастлив съм да видя толкова много млади хора, които вече са избрали своя път за развитие. Туризмът е много интересен и важен отрасъл и ви уверявам, че перспективите пред него са  големи и вие може да постигнете много успехи", заяви министър Боршош. Кметът Костадин Димитров пък добави, че Пловдив се превръща в  център на винения  туризъм.
Победители в състезанието станаха темите: в направление "Биотехнологии" ‒ "Изследване на растежната динамика на микроорганизми в  условията на гравитация", разработена от ученици от 11 клас на ЕГ "Иван Вазов"- Пловдив; в направление "Парфюмерия и козметика"‒ "Нежност от природата", разработена от дванадесетокласници на  ПГЕХТ "Проф. Асен Златаров"- Плевен; в направление "Хранене и здраве" ‒ "Традиционни и съвременни български здравословни хранителни режими", разработена от десетокласници на ЕГ Пловдив.
Отборите в направление храни и напитки бяха разделени в две поднаправления, поради големия брой участници. Призовите места заеха темите "Здравословна ли е традиционната българска кухня?",  разработена от ученици от  11 клас на СУ „Езарх Антим Първи"- Казанлък, и  "Квасена - Магията на живата закваска в модерната пекарна", разработена от единадесетокласници на  ПГХТ – Пазарджик. В направление "Екология и зелени технологии" най-високо оценена бе темата "Вторият живот на лавандулата: Иновативни решения за отпадъците от лавандулово масло", разработена от ученици от  11 клас на ППМГ "Добри Чинтулов"- Сливен, а в направлението "Мехатронни системи" ‒ "Разработване на високоефективен автомобил-прототип с електрическа батерия, участващ в състезанието Shell eco marathon", представена от единадесетокласници на ПГ СГСТ "Никола Вапцаров" - Чепеларе. В направление  "Икономика и предприемачество" на първо място се класира разработката "Интелигентен хладилник NUTRICOOL", представена от ученици на НПГ "Димитър Талев" - Гоце Делчев, а в направлението “Туризъм, ХоРеКа, кулинарен мениджмънт и кетъринг” спечели темата "Интелигентни хотели", разработена от дванадесетокласниците на  ПГИТ “Алеко Константинов” - Велинград.
Сред официалните гости  на събитието бяха също Георги Стаменов, кмет на район “Централен”, Соня Бургуджиева, главен секретар на Съюза по хранителна промишленост, инж. Атанас Урджанов, председател на Асоциацията на месопреработвателите в България.