С мпечятляващо шоу тази вечер беше открита обновената Градска градина, известна като Дондукова в в Пловдив. Лентата прерязаха заместник-кметовете на Пловдив Николай Бухалов, Савина Петков и Владимир Темелков,, кмет на район "Централен" Георги Стаменов. Стотици пловдивчани присъстваха на събитието. То продължи със специален концерт на  Държавна опера–Пловдив. Солисти са Алпер Юнлютюрк, Август Методиев, Вера Гиргинова, Марк Фаулър. На рояла е Цветомира Цонева. Пред присъстващите свири и любимата цигулка на пловдивската публика от ръцете на концертмайстора на операта Мичо Димитров. Сценичен фон на вечерното откриване ще са дърветата, старият чинар и водните огледала, които ще оживеят в мапинг инсталация, поверена на визуалния артист Петко Танчев. В петъчния ден Природонаучният музей ще работи с удължено работно време до 19 часа.

Съпътстваща на събитието е изложбата "Квартал 178. Старият център на Пловдив", посветена на историята на градината и зоната около нея, отбелязана от архитекта Йосиф Шнитер в Плана на Пловдив под номер 178. Изложбата е реализирана от Държавен архив – Пловдив, библиотека "Иван Вазов" и Историческия музей.

На 20 и 21 април продължава програмата по повод откриването. От общинския институт "Старинен Пловдив" организират и в двата дни пешеходна обиколка "Преоткрити градски пространства", в която екскурзоводите Драган Тенов и Вангел Илиев ще покажат многопластовата история на града. Разходките започват в 11 часа от централния фонтан в парка и продължават през улица "Христо Г. Данов" до емблематични места в Стария град.