
Университетът по хранителни технологии - Пловдив ще приема документи на кандидат-студенти от 16 до 30 юни, включително. Необходими са кандидатстудентско заявление, което се попълва на място, диплома за завършено средно образование – оригинал и ксерокопие и удостоверение за завършен първи гимназиален етап- оригинал и ксерокопие. Таксата за кандидатстване е 60 лева.
Документите ще се приемат в УХТ Пловдив – централно фоайе, блок 3, с.з. 225 /южен портал ул. “Янко Сакъзов”/ работно време: 08:30 – 12:00ч. и 13:00 – 16:30ч. и в събота 08:30ч. – 14:00ч.
Продължава и on-line приема на кандидатстудентски документи на адрес – https://du.uft-plovdiv.bg/Share/Login.aspx, както и в Бюрата за прием на кандидат-студентски документи www.ckpi-bg.com.
За повече информация относно записването: тел: +359 32 643-637 и +359 32 603 893, както и на e-mail: ksk_uft@uft-plovdiv.bg.
Документи подават всички кандидати, които са издържали изпитите от предварителните сесии или ще участват в класирането с резултатите от ДЗИ, от Държавен изпит за придобиване на професионална квалификация или с оценка състезанията, проведени с ученици от професионални гимназии.
Окончателните on-line конкурсни изпити по математика, химия и опазване на околната среда, биология или чужд език ще се проведат на 01 юли 2025 г. За улеснение на кандидат-студентите на сайта на университета са публикувани указания за провеждане на On-Line изпит.
Резултатите от първо класиране ще бъдат обявени на 3 юли 2025 г.
Седем интересни специалности, съобразени с нуждите и търсенията на бизнеса, разкриват за новата учебна година във висшето училище.
"Кафето ‒ от плантацията до чашата" е концепцията на новата бакалавърска програма “Кафе, чай и бариста", по която Университетът по хранителни технологии започва обучение на студенти. Стартирането на специалността не е случайно ‒ в България се намира най-голямата фабрика за кафе на Балканите, както и някои от най-динамично развиващите се брандове специално за кафе в Европа.
„Детско и юношеско хранене“ е иновативна програма, която подготвя кадри с експертни знания за здравословното и балансирано хранене на най-младите. Тази нова специалност осигурява солидна основа в области като нутрициология, организация на детско и юношеско хранене, разработване и дизайн на специализирани храни, както и екология на храненето.
„Екотехнологии и продоволствена сигурност“ подготвя кадри, които ще могат да се реализират като мениджъри на екопроекти, консултанти на иновативни екотехнологии, експерти по устойчиво развитие и програми за продоволствена сигурност.
В специалност „Опаковане и логистика“ ще се обучават студенти, които ще добият познания на експертно ниво в областта на технологиите и техниките за производство и рециклиране на опаковки и опаковъчни материали. Завършилите курса усвояват професионални умения и ценен опит в сферата на графичния дизайн, индустриалния и екологичен мениджмънт, изпитването на опаковки и осигуряването на качество и логистика.
„Мехатроника, роботика и изкуствен интелект“ осигурява солидна подготовка за проектиране, внедряване и използване на системи за автоматично и автоматизирано управление, мехатронни системи и промишлени роботи. Студентите придобиват основни знания в сферата на изкуствения интелект и съвременните IT решения в индустрията. Завършилите ще се реализират на ключови позиции в областта на автоматиката, мехатрониката, роботиката, информационните и комуникационни технологии в редица индустрии – хранителна, фармацевтична, автомобилна, електроника и др.
„Икономика и дигитален маркетинг“ е модерна и интердисциплинарна програма, съчетаваща теория и практика с фокус върху актуални умения като анализ, дигитален маркетинг, предприемачество, стратегическо мислене и използване на AI инструменти.
За допълнителна информация: https://uft-plovdiv.bg/bakalavri/