УХТ и chef Силвена Роу създават иновативен курс "Хранене за дълголетие и биохакинг"

Университетът по хранителни технологии Пловдив и chef Силвена Роу работят за създаването на специализиран курс "Хранене за дълголетие и  биохакинг". Курсът ще бъде достъпен не само за студентите, а и за външни лица. Това стана ясно по време на изнесения от chef Силвена Роу вдъхновяващ семинар на тема “Храни и хранене за дълголетие и качество на живот” в препълнената със студенти и преподаватели аула "Проф. Милен Бешков в УХТ и в присъствието на ректора на висшето училище проф. Галин Иванов, проф. Пламен Моллов, директор на Института за системни иновации по храните и виното към УХТ, и модератора проф. Георги Добрев. "Надяваме се този специализиран курс да бъде основа за създаването на магистърска програма", заяви проф. Добрев.

Сhef Силвена Роу е водещ световен експерт в биохакинг гастрономията и всепризнат специалист и автор на книги, свързани с функционалното хранене. Известна е с иновативния си подход към храненето, съчетаване на традициите с модерната гастрономия. Преподавател е в Колежа по науки на дълголетието в Женева, където води лекции на магистри по теми, свързани с хранене за дълголетие. Тя е гост лектор  на редица международни форуми за храните и храненето.

"Уверени сме, че chef Силвена Роу ще направи контакти с някои световно известни специалисти в сферата на храненето, които също да привлечем към този курс. Убеден съм, че тепърва ще имаме какво да представим като образователен продукт на УХТ и в следващия етап да създадем магистратура свързана с хранене, дълголетие и биохакинг. Искам да изкажа благодарността си като ректор на Университета по хранителни технологии за тази подкрепа, която получихме от chef Силвена Роу", заяви проф. Галин Иванов.

"В знак на признателност за възможността да работим заедно и да структурираме този курс искам да връча от мое име като ректор на Университета почетна грамота на chef Силвена Роу – "Почетен професор от практиката" на УХТ. Това ще бъде една първа стъпка в нашата съвместна работа", заяви проф. Галин Иванов. Той добави, че срещи като тази имат ключово значение за студентите: ‘Те показват, че науката за храната е жива и вдъхновяваща. Нашата цел е да подготвим не просто специалисти, а мислещи хора, които ще бъдат част от бъдещето на хранителния сектор", каза още проф. Галин Иванов.

“От придобития над 40 години професионален опит разбрах, че храната има сила, която надхвърля вкуса и насладата. Тя е оръжие за здраве”, заяви пред присъстващите известният експерт. Тя обясни, че осъзнатото отношение към храната и тялото започва, когато човек се научи да слуша себе си. Според нея храненето е неразделна част от здравословния начин на живот и е ключов фактор за дълголетие.

"Можем да направим България по-оптимистична и силна. Защото, ако българинът се храни добре, той ще е по-здрав", заяви chef Силвена Роу. Тя бе категорична, че храната, които ние българите ядем трябва да отговаря на нашето ДНК. Колкото и да харесваме китайско, индийско или италианско, няма по-хубаво от нашето, българското. Няма нищо по-вкусно от розовия домат, българското сирене и кисело мляко или хубавите кюфтенца с боб", каза още chef Силвена Роу.

Известният експерт определи храната като средство за клетъчно възстановяване и подмладяване, посочвайки, че правилните комбинации от храни могат да подпомогнат регенерацията на клетките и да предотвратят възпалителни процеси в организма. Подчерта и значението на качествения сън, физическата активност и контрола върху стреса като основни фактори за дълголетие.

Събитието предизвика огромен интерес сред студенти, преподаватели и гости, събрани от идеята, че храната не е просто източник на калории, а мощен инструмент за здраве, жизнена енергия и дълголетие.