
Обществените обсъждания на две от концепциите за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), в които Университет по хранителни технологии – Пловдив участва, преминаха в петък (10 октомври) в аудитория „Хоризонт“ на висшето училище. На събитието присъстваха представители на двете водещи общини - Велинград и Пещера, преподаватели в университета и настоящи студенти, които са пряко заинтересовани от реализацията на предвидените дейности. Университетът участва в общо 3 концепции от 11 за целия Южен централен регион, уточни при откриването на събитието Нели Караджова – управител на Областен информационен център - Пловдив. В четвъртък в ДК „Борис Христов“, бе обсъдена концепцията с водещ кандидат община Свиленград, а в петък бяха представени останалите две.
В концепцията „Устойчиво териториално развитие чрез инвестиции в човешкия капитал, модерно образование, социална интеграция и иновации“ водещ кандидат е община Велинград. „Цялостната идея е да се подпомогне развитието на ЮЦР, затова сме щастливи, че УХТ-Пловдив се включи в нашата концепция.“, заяви Радка Русева от община Велинград при представянето на дейностите, които са включени в КИТИ. Тя е на обща стойност 32,853 млн. лв. и включва 15 проектни идеи.
На територията на университета е предвидено изграждане на високотехнологичен център - „Лаборатория за иновации в HORECA: Здравословно хранене и бъдещи професии – Пилотен проект". Идеята е да се оборудва съществуващо помещение, в което да се провежда практическо обучение на студентите, както и на ученици от Професионална гимназия по икономика и туризъм ,,Алеко Константинов” – Велинград, поясни доц. Георги Тосков от УХТ-Пловдив. Проектната идея е на стойност 587 хил. лв., финансирана от Програма „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация “.
Университетът е партньор и във втората обсъдена концепция „Интегрирани териториални инвестиции с принос за социално-икономическото развитие на Южен централен район“, с водещ партньор община Пещера. Заложените дейности с участието на УХТ-Пловдив са на обща стойност близо 1,4 млн. лв., отбеляза Златка Гемиева - началник отдел „Анализи, планиране, проекти и обществени поръчки“ в Община Пещера.
Първата дейност е по програма „Развитие на регионите“ и предвижда модернизиране на образователната среда в Университет по хранителни технологии-Пловдив. Това включва ремонтни дейности в учебните зали и облагородяване и обновяване на дворното пространство на университета, обособяване на площадка за организиране на събития, изпълнение на зелени мерки, закупуване на оборудване.
С финансиране от ПНИИДИТ ще се създаде „Лаборатория за традиционни и атентични храни“. Тя ще акцентира върху откриването на фалшификати в храни и окачествяване на традиционни храни и напитки. „Все повече се сблъскваме с фалшиви продукти. Много фирми се допитват до нас за проверка на качеството на произвежданите храни. За съжаление към момента университетът не разполага с подобна лаборатория.“, заяви зам.-ректорът на УХТ-Пловдив проф. д-р инж. Десислав Балев. Той благодари на двете общини, и отбеляза, че това е възможност за университета да бъде в крак с времето и с развитието на хранителната индустрия. Обърна се и към присъстващите студенти и обясни, че е нужно създаването на подобни центрове и апаратура, за да бъдат научени именно те, как се създават всички тези нови продукти, които се налагат на пазара.
На 9 октомври (четвъртък) в Дом на културата "Борис Христов" се проведоха обществени обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ), които ще бъдат изпълнявани на територията на община Свиленград.
В концепцията с наименование „Инвестиции за интегрирано градско развитие, социално включване и образователна интеграция, иновации и зелена инфраструктура“ водещ кандидат е Община Свиленград. Партньори в нея са Община Пловдив, Средно училище „Свети Патриарх Евтимий“ – Пловдив, Университет по хранителни технологии – Пловдив, обясни Светлана Петева – директор на дирекция „Местно икономическо развитие, проекти и програми“ в Община Свиленград.
На обсъждането присъства и проф. д-р инж. Десислав Балев - заместник ректор на Университет по хранителни технологии – Пловдив. Той представи дейностите, с които университетът участва в концепцията на Свиленград. Начинът на живот днес налага нуждата от създаването на нов тип храни, затова искаме да създадем „Научен център за иновативни храни (FoodTestCenter)“, който ще бъде тестова и експериментална среда за обучение, изследвания и трансфер на знания между науката, бизнеса и образованието, заяви проф. Балев. В него ще се акцентира върху разработването на нови храни и тестването на тяхното качество. Съвременната апаратура, развитието на изследователските методи и подходи за тестване на храни ще подпомогне научното израстване и развитие на студенти, учени, обучаеми, както и за производството на качествена храна. Дейността включва закупуване, доставка и монтаж на аналитична апаратура, лабораторно оборудване, лабораторно обзавеждане, стъклария и консумативи. Ще се разработят и съвременни методики и анализи за тестване на качеството на храни. В рамките на дейността е предвидено и създаване на тестова и експериментална среди, в които студенти и млади учени могат в реална среда да провеждат изследователски експерименти и опити, подпомагащи тяхното научно израстване и развитие. Създаването и функционирането на „Технологичния R&D комплекс“ ще спомогне надграждането на капацитета за работа в областта на хранителната индустрия, в съответствие с нарастващите потребности на местния бизнес и достъпността на качествена храна до потребителите.