
Стотици студенти се включиха в третото издание на инициативата "Кариерен навигатор", която се проведе в Университета по хранителни технологии в Пловдив с участието на повече от 40 фирми от града и региона. Участниците в него бяха значително повече в сравнение с предишните издания, което показва, че все повече млади хора търсят успешна реализация. Най-нетърпеливите от тях окупираха щандовете на компаниите още преди откриването на събитието, за да се запознаят от техните представители какво предлагат.
"Тази инициатива се утвърди като ключов мост между академичното образование и реалния бизнес, посочвайки пътя към успешна кариера в хранителната индустрия. Преди всичко, искам да подчертая, че днес, 16 октомври, е Световният ден на храната! Няма по-подходящ ден за нашето събитие, защото ние тук не просто говорим за кариера – ние говорим за бъдещето на храната", заяви водещият на събитието доц. Георги Тосков.
"Скъпи студенти щастлив съм от вашето присъствие. Много важно е изграждането на устойчива и ефективна връзка между висшите училища и бизнеса. Така се създава възможност младите хора да придобият необходимите им знание и умения за добрата им реализация на пазара на труда. Днес вие ще може да се запознаете на място с възможностите за практическо и кариерно развитие, които предлагат компаниите от хранителната и туристическата индустрия", заяви в приветствието си към студентите ректорът на УХТ проф. Галин Иванов. Той ги посъветва да не се отказват от трудностите и да бъдат упорити в постигането на целите си.
"Днешното събитие е част от Националната научна програма “Развитие на научните изследвания и иновациите в областта на българското предучилищно и училищно образование”. Ние като партньор по проекта сме отговорни за връзката между бизнеса и образованието, която е и основна цел на събитието "Кариерен навигатор". Изказваме специална благодарност и приветстваме представителите на програмата, които са сред нас днес: г-н Георги Стайков – главен експерт в отдел “Изследвания в образованието и анализи” към Институт по образованието; г-н Борис Тошев – директор на дирекция “Административно-правно и финансово-счетоводно обслужване” към института.
“Искам да използвам факта, че днес е Световният ден на храната, защото всички знаят, че без храна няма мисъл, а без мисъл няма наука. В този смисъл вашият университет е едно прекрасно място, защото тук не просто се готви добре, тук се и мисли добре. Благодаря на преподавателите, че не давате готовите отговори на вашите студенти, а правите така, че те да готвят вкусни отговори”, заяви Георги Стайков.
Проф. Галин Иванов връчи почетната награда "Професор от практиката" на chef Андре Токев за неговия изключителен принос към обучението и популяризирането на кулинарията. "Благодаря на Университета по хранителни технологии за това признание. Искам да посъветвам младите хора да се включат активно във въвеждането на модерните технологии за развитието на българската кухня и съхранението на нейната идентичност", заяви chef Токев.
Изпълнителният директор на фирма "Алкао" Семра Алиева награди първите две студентки от УХТ – Димитрина Димитрова и Добромира Щерева за постигнатите успехи в стипендиантската програма на компанията. Тя изрази увереност партньорството с Университета по хранителни технологии да продължи да се развива успешно и в бъдеще.
Официални гости на събитието бяха Георги Стаменов – кмет на район "Централен" в Пловдив, инж. Владимир Кисьов – възпитаник на УХТ и авторитетен предприемач, Атанас Урджанов – професор от практиката на УХТ, член на университетското настоятелство и председател на Асоциацията на месопреработвателите в България, д-р Светла Чамова – Председател на управителния съвет на Съюза по хранителна промишленост, инж. Соня Бургуджиева – гл. секретар на съюза, Гергана Андреева – изпълнителен директор на Българска национална асоциация етерични масла, парфюмерия и козметика, д-р Диляна Попова – изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България и др.
В рамките на тържественото отбелязване на Световния ден на храната, ректорът проф. Галин Иванов приветства и участниците в Осемнадесетата национална младежка научно-практическа конференция “Иновации в хранително-вкусовата промишленост – проблеми и перспективи”, организирана съвместно със Съюза по хранителна промишленост и с подкрепата на Националната програма “Образование с наука”. Бе открит и обновеният технологичен комплекс към катедра "Технология на месото и рибата" – едно модерно пространство, създадено за практическото обучение на студентите от УХТ.