Инж. Владимир Кисьов и проф. Иво Димитров бяха удостоени с почетното звание “Доктор хонорис кауза” на Университета по хранителни технологии Пловдив. Това стана на тържествено заседание на Академичния съвет на висшето училище.

Инж. Владимир Кисьов е роден на 25 февруари 1966 г. в гр. Пловдив; придобива магистърска степен, специалност “Технология на животинските хранителни продукти, консервиране и обществено хранене”, специализация “Технология на продуктите за обществено хранене” във Висшия институт по хранително-вкусова промишленост (понастоящем УХТ Пловдив) през 1990 г.

Инж. Кисьов притежава изключително успешна кариера в областта на бизнес предприемачеството, с над тридесет годишен опит, като управител и съдружник, във фирми от сферата на туризма и услугите, в изграждането на комплекси по нашето Черноморие, както и продажбите и управлението им и в градовете Пловдив, София, Свиленград. Инж. Кисьов е Общински съветник в гр. Пловдив от 2007 г. до момента, Председател е на комисията по екология към Общинския съвет, както и Почетен консул на Република Екваториална Гвинея в България от 2012 г.

Ректорът на УХТ проф. Галин Иванов изложи мотивите за удостояването с почетното звание “Доктор хонорис кауза”. “Инж. Владимир Кисьов е сред най-изтъкнатите представители на бизнес средите в България. Статутът му на бивш възпитаник на Университета по хранителни технологии е не само имиджов актив на УХТ, но и основа за изграждане на устойчиво партньорство с бизнес структурите му, включващи фирми в туристическия бранш, строителството, недвижимите имоти, оранжерийното производство и земеделието. Цялата хотелска база на инж. Кисьов е на разположение студенти от УХТ за провеждане на стажове, практики, обучение и се разчита да бъде обезпечена със служители, завършили университета”, заяви проф. Галин Иванов. Ректорът добави, че като възпитаник на УХТ инж. Кисьов е отдаден изцяло за издигането на неговия авторитет и просперитет и е един от най-крупните му дарители. С неговото съдействие университетът придобива солиден актив под формата на напълно обновена кулинарна лаборатория към катедра “Туризъм и кулинарен мениджмънт”, където студентите ще бъдат обучавани в модерна иновативна среда и ще се канят световно известни лектори.

“От сърце благодаря на всички вас за тази огромна чест, за доверието и за топлото приемане в академичното семейство на УХТ. Този момент ще остане завинаги част от моя личен и професионален път. Приемам присъждането на званието “Доктор хонорис кауза” на Университета по хранителни технологии с най-дълбока благодарност, смирение и почит. Това високо отличие е чест, която ме задължава да продължа да работя всеотдайно за укрепване на връзките между академията и бизнеса, да подкрепям развитието на младите таланти и да допринасям за издигането на авторитета на нашия университет”, заяви развълнуван инж. Кисьов.

Последва и награждаването на проф. Иво Димитров. Той придобива магистърска степен по специалност “Финанси” в Стопанска академия Свищов през 2003 г., както и магистърска степен по специалност “Здравен мениджмънт” в Медицински университет София през 2019 г. През 2016 г. защитава дисертация за образователна и научна степен  “Доктор”, от 2020 г. е доцент по здравен мениджмънт към ВУАРР Пловдив, а през 2024 г. защитава дисертация за доктор на икономическите науки.

Притежава успешна кариера и в областта на бизнес мениджмънта. Понастоящем е член на съвета на директорите и Управител на Института по информатика и иновативни технологии към ТЕХ Парк Пловдив. Проф. Димитров е и зам.-председател на УС на Долина за дълбокотехнологични иновации Пловдив и директор “Връзки с инвеститорите” към МБАЛ “Света Каридад”.

Ректорът на УХТ проф. Галин Иванов изложи мотивите за удостояването с почетното звание “Доктор хонорис кауза”. “В качеството си на представител на кмета на община Пловдив в Съвета на настоятелите нa Университета по хранителни технологии, проф. Димитров работи изключително активно за осигуряването на спонсорска подкрепа за УХТ. В резултат на активността му бяха реновирани и технологично обновени технологичните бази и лаборатории, с което се подобри материално-техническата база на учебно-производствения комплекс към университета. Със съдействието на проф. Димитров се осъществи и финансирането на професионалното позициониране, с креативен и ефективен маркетинг, на УХТ в социалните мрежи. Мога да се похваля като ректор, че нашият университет е сред най-добре представените в социалните мрежи пловдивски университети”,  заяви проф. Галин Иванов. Той добави, че проф. Иво Димитров е помогнал на УХТ в разширяването на бизнес партньорствата, особено с  Българо-аржентинската асоциация за развитие.

“Благодаря за доверието и голямата чест, която ми оказвате. Радвам, се че университетът върви напред и през тази година направихме успешна кампания и добър прием на студенти. Смятам, че ще успеем да модернизираме още лаборатории“, заяви проф. Иво Димитров.

Сред официалните гости на тържественото заседание на Академичния съвет бяха: Георги Стаменов – кмет на район “Централен”; Георги Титюков – общински съветник; проф. Пламен Моллов – директор на Института за системни иновации в храните и виното към УХТ и ректор на университета в периода 2019-2023 г.; членовете на Настоятелството на университета инж. Иван Папазов – почетен професор на УХТ, инж. Атанас Урджанов – професор от практиката на УХТ, Роберто Санторели – Председател на Конфиндустрия Италия; други видни представители на бизнес средите – Микеле Санторели и инж. Петко Кисьов, а също и учени, преподаватели и общественици.