„Всяка година ние, пловдивските социалисти, почитаме подвига и саможертвата на загиналите смели партизани от отряд „Антон Иванов“, каза в словото си по повод 75-годишната епопея на Антонивановци Теодора Халачева. Стотици социалисти се събраха пред мемориалния комплекс края язовир Въча, за да се поклонят пред паметта им. „На това място си спомняме за прекършените в зората на своята младост животи. В условията на сурова и тежка зима, преди 75 години, започва един героичен поход. За 121 партизани, между които и мои връстници, той е последен. Спасяват се само трима за да разкажат за силата на човешката воля, за саможертвата в името на идеала, за любовта към род и родина”, посочи народната представителка. По думите й този спомен е неразривно свързан с въпросите за тяхната мотивация, воля и кураж. „Идеята за свобода и справедливост са мощно вдъхновение за Антонивановци. За жалост, те не успяват да дочакат свободата, за която воюват. Няколко месеца не им стигат за да видят обществения подем на българската нация” допълни говорителката. За събитията преди 75 години хронологично разказа председателят на Български антифашистки съюз в Пловдив област Маргарита Стоилова. Тя завърши словото си с призив да се помни, знае и предава историята, напоена с кръвта на хилядите борци срещу фашизма в България. „Идването ни тук е продиктувано от отговорността ни към паметта и истината“, подчерта тя. Районният председател на БСП – Източен Йордан Василев също се спря върху проблема с изкривяването на историята. „Вече почти тридесет години историческата истина бавно и целенасочено се подменя. Убеждават ни, че комунизмът е унищожил държавата ни и трябва да сме благодарни за това, че днес сме роби на капитала!“, изтъкна Василев. Той беше категоричен, че живеем в бездуховни и безидейни времена, в които „истината няма значение, думите морал и чест са забравени“. По думите му днес имаме имитация на държава, а хаосът задълбочава проблемите.

С паметна снимка пред паметника на Антонивановци завърши традиционното поклонение, организирано от Градския и |Областен съвет на БСП – Пловдив, областната структура на БАС, Сдружение „Памет и бъдеще“. Цветя положиха и народните представители Георги Търновалийски, Димитър Георгиев и Георги Йорданов, общински съветници на левицата от Пловдив и областта, стотици социалисти и симпатизанти.
„Днес е ден за прошка, но прошката не означава да забравим. Има събития и личности, които със саможертвата си ни сочат, че без минало няма бъдеще. Такива са Антоивановци“, каза и лидерът на социалистите в Пловдив област Георги Гергов.