Уникална формация от топ-танцьори и музиканти от Испания, Аржентинаи Франция ще поведе публиката по следите на любовта в музикално-поетичния спектакъл „От Испания до Аржентина“ на 3 май в Античния театър в Пловдив. Представлението ще разкаже история за път и открития, за любов и свобода. „Никога не е късно да скъсаш оковите на ежедневието и да тръгнеш без посока в търсене на истинското си “аз”, живо и туптящо“ – казват за спектакъла организаторите от Асоциация за културен обмен „Арт галерия Константин“ – Франция.

 

Водещият танго хореограф и танцьор от Аржентина Диего Окампо е музикален директор и един от хореографите на спектакъла. Той гостува в Пловдив, за да подготви участието в представлението на ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства с директор Емилия Арабаджиева. Бивши и настоящи ученици от класа на Зоя Капон ще имат честта да излязат на една сцена със световни звезди на фламенкото и тангото от Испания, Аржентина и Франция.

„За мен тангото не е просто танц, стъпки или движение, то е цяла култура, начин на живот, изживяване. В Аржентина тангото е култура. Много е важно всеки да танцува, защото това е форма на себеизразяване, от която всеки един човек има нужда“ – споделя Диего Окампо.

Той е роден в Буенос Айрес. Бил е танцьор в Националния театър „Сервантес“ в Буенос Айрес. Работил е в Ню Йорк, с Академията на Филаделфия и Център за изследвания на Бродуей. През последните години той работи и живее в Париж, където има собствена школа и е търсен преподавател и танго хореограф. Партнира си с водещи танго изпълнителки като Силвия Фуентес, Еладия Кордоба, Сандрин Наваро и Карина Колмейро, която също ще видим в Пловдив. Той е един от основателите на прочутите танго фестивали в Париж “Renctontres musicales de tango agrentin” („Музикални срещи с аржентинското танго“) и “Le printemps de tango” („Танго пролет“). Развива своя стил, като експериментира с традиционното танго, използвайки вариации на митичното Tango Embrace. Той създава нов подход към танца във всички негови измерения и вярва, че тангото не е просто танц, а форма на музикално и театрално изразяване.

„Много се радваме, че ученици от Националната гимназия за сценични и екранни изкуства имат възможност да работят с такъв жив и експресивен творец като Диего Окампо. Той внася много театър в танца. Всяко движение при него е драматизирано. Това е изключителна възможност младите танцьори да видят как се преживява този танц“ – каза Зоя Капон за работата на Диего Окампо с нейни ученици.

За спектакъла „От Испания до Аржентина“
Освен задължителните Танц на огъня от „Любовна магия“ на Де Файя и „Либертанго“ на Пиацола, публиката ще се наслади и на по-малко известни композиции на двамата музиканти, съпътствани от танц и поезия.
Вдъхновението за представлението идва от танго пиесите на аржентинеца Астор Пиацола,  фламенко класиките на Мануел де Файя и поезията на Федерико Гарсия Лорка, Хулио Кортасар, Алфонсина Сторни, Хорасио Ферер.

Пътуване към Испания
Първата част на спектакъла е посветена на Андалусия и ще бъде открита от примата на фламенкото Сара Хименес, чието изпълнение ще бъде под музикалния акомпанимент на младия китарист Пабло Хименес Хехт. Сара Хименес е родена в Гранада и е била солистка във Фламенко балета на Андалусия. Освен фламенко, тя е специализирала и класически танци, салонни танци и латино ритми. Страстната фламенко танцьорка от Малага Кармен Камачо заедно с професионалния фламенко изпълнител от Мадрид Рафаел Рамирес ще продължат пътешествието в стихията на андалуското фламенко. Те ще бъдат съпроводени от музикалните  изпълнения на младия виолончелист, певец и композитор от Андалусия Тин Фернандес и китариста Франсиско Мартин Сердан. В края на 2018 г. Тин Фернандес издаде най-новия си авторски албумAlma Bohemia, в който съчетава по новаторски начин съвременни и фламенко музикални теми. Заедно с основана от него група той представя своите композиции в множество театри и събития, свързани с фламенкото в Испания.

Да достигнеш Аржентина
Във втората част на спектакъла група от аржентински музиканти и танцьори ще ни поведе по огнения път на тангото. Танцьорите Карина Колмейро и Диего Окампо ще представят своя прочит на танца. Те са търсени обучители и танго хореографи в Европа и Америка. Карина е преподавател в Националното танцово училище в Буенос Айрес и във водещи танцови школи в Аржентина. Артистичните й влечения я вдъхновяват за фюжън експерименти, в които комбинира танго и съвременен танц. Музикалното пътешествие към Аржентина ще бъде водено от млади аржентински музиканти, които в момента работят в Париж. Дуото на Себастен Волко (пиано) и Пабло Гиньоли (бандонеон) е известно със съвременните си джаз и фюжън интерпретации на танго музика и собствени композиции. Самият Волко е популярен в Аржентина с авангардните си рок и джаз формации. Гиньоли си сътрудничи с основателите на Gotan Project в Париж в нови формации за съвременна интерпретация на танго музика. Виолончелистката Вероника Вотисъщо е част от обществото на френската авангардна музика и работи в сферата на аржентинското танго. Тя е основател на дамския оркестър за съвременна танго музика Fleurs Noires („Черни цветя“), който развива собствен авангарден репертоар и записва три албума с него. Работи с Гиньоли и музиканти от Gotan Project в различни формации и инициативи. Танцовите и музикални изпълнения ще бъдат съпроводени от изпълнения на поетични творби на испански и латиноамерикански поети.
Асоциацията за културен обмен “Арт галерия Константин” – Франция, инициатор и продуцент на този уникален спектакъл, организира концерти и изложби в галерия „Константин“ в парижкото предградие Вердерон, както и в Пловдив и София. Цел на организацията е да насърчава културния обмен между България и Франция и да подкрепя развитието на млади таланти.
www.artgalleryconstantin.com
Билети за спектакъла „От Испания до Аржентина“ могат да се закупят в мрежата на Евентим. Предвидени са намаления за ученици и пенсионери.