Екипът на ОИ „Старинен Пловдив” и партньори представиха днес в Дома на културата „Борис Христов“ на специална пресконференция програмата на предстоящите от 16 до 22 септември Празници на Стария град, които през 2019 година са под надслов „От огъня – огън“.

В пресконференцията участваха инж. Александър Държиков – зам.-кмет по култура и туризъм на община Пловдив, Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив”, Тони Симидчиева – председател на РЗК, Еньо Енев – председател на Сдружение на хотелиерите и ресторантьорите „Тракия”, Нели Караджова – Областен информационен център - Пловдив, Димитър Добрев – художник и колекционер, Иван Неделев – куратор сцена Небет тепе, Здравец и Елена Хайтови, Ани Пилибосян – писател, Петя Ангелова – автор на филма „Вино от глухарчета“, както и представител на ОП „Радостни обреди“.

Настоящата година е специална за Института, защото той посрещна 50-годишния си юбилей и продължава с креативност и вдъхновение да радва пловдивчани и гостите на града с богат събитиен календар, който се вписва по свой начин в програмата на Европейската столица на културата Пловдив 2019.

Програмата на Празниците през тази година включва в себе си огромно разнообразие от събития – изложби, премиери на книги, кинопрожекции, концерти, кулинарен панаир и панаир на занаятите, работилници и други. Тя става все по-мащабна с всяко следващо издание, като целта е да се надгражда, но да се запазва духа и атмосферата на Стария Пловдив .

По време на празника ще бъде открита необикновена изложба с колекция от над 680 ютии на Димитър Добрев, събирани в продължение на 45 години. Художникът обяви, че ще дари сбирката на Стария град, за да може пловдивчани и гостите на града да ѝ се радват. Специално за откриването на изложбата с ютии, ще бъде организиран тур на 19 септември от 17 часа, който тръгва от Римския стадион. Димитър Добрев и екскурзовод от Стария град ще разходят желаещите из къщите, където са експонирани ютиите. После в къща „Хиндлиян“ ще бъде официалното откриване, където някои от ютиите ще бъдат включени (запалени) за демонстративно гладене „По гънките на времето“. Колекцията е с експонати от цял свят от 19 век до наши дни, с тегло от 10 грама до 10 кг. и със сигурност ще се превърне в една от необичайните атракции в Стария град.

Празникът включва и традиционния за града Есенен панаир на занаятите, в който тази година над  60 занаятчии ще покажат изкуството си, а под тепетата пристигат и 10 майстори от Украйна, които ще представят традиционни занаяти. Ще има пленер по изработване на сувенири от царевична шума с надпревара между занаятчиите, провеждане на майсторски клас, както и с традиционните работилници за деца. Регионалната занаятчийска камара, в която членуват 1200 майстори – занаятчии изказа специална благодарност към Община Пловдив, в лицето на Кмета инж. Иван Тотев, към зам.-кмета инж. Александър Държиков, и към ОИ „Старинен Пловдив“ за подкрепата, и партньорството през тези 8 години, в които се провежда Панаира.

От 16 до 19 септември по уличките от най-високата част Небет тепе до самото начало на Стария град ще се настанят готвачи, сладкари, производители и ресторантьори, които ще дадат цвят и аромат на празниците с традиционното събитие „Вкусът на Пловдив Заедно“. Наред с кулинарните изкушения – българска национална кухня, домашно приготвена храна, крафт бира, фермерски щандове, пчелари, разположени в ресторанти и на открити шатри, атракция в Стария град ще бъде и ретро количка за сладолед.

Ще продължат и честванията по случай 100-годишнината от рождението на големия родопски разказвач Николай Хайтов с поредица от събития в Балабановата къща и Данчовата къща. Сред тях са откриване на 2 изложби, прожекция на филм, награждаване на победителите в конкурса „Планината може и да не повдигнеш, но си струва да опиташ“, изложба на внучката на писателя Елица Гигова „Родопският свят на Хайтов“, новата книга на Елена Хайтова „Заветът на Козия рог“ и други. Данчовата къща ще бъде превърната в Зона Хайтов, а ученици от пловдивските училища ще имат възможност да посетят прожекциите на документални филми и изложбите, предоставени от фондацията на арх. Здравец Хайтов.

На 17 септември в Римския стадион ще се състои премиерата на наградения в Щатите филм „Вино от глухарчета“ на Петя Ангелова, награден от престижния фестивал North Beach American FilmFestival в Мериленд, САЩ.

На Небет тепе на 20 и 21 септември вечерта отново ще има интересни събития – две поредни вечери с по 2 концерта

В „Море от любов“ Стария град ще има и 7 атрактивни сватби на Хисар капия и на фонтана до къщата-музей „Златю Бояджиев“. Като комплимент от ОИ „Старинен Пловдив“, младоженците ще получат безплатна фотосесия в избран от тях обект на територията на резервата.

Чрез книгата на живеещата във Франция Ани Пилибосян  ще се потопим в историята на нейния баща - пловдивчанина Овагим Овагимян - майстор на художествените занаяти, живял в кв.Капана, специалист дърворезбар, мебелист, декоратор и архитектурен дизайнер, в чиято работа е увековечена красивата традиция на българската дърворезба и преродения арменски и ориенталски стил.

В края на пресконференцията бяха представени и новите сувенири - плюшените играчки Неда, Спас и котарака Тримон, които ще рекламират Стария град.  дни преди официалното откриване на традиционните празници в архитектурното бижу на Пловдив. Те ще се продават в туристическите информационни центрове и обектите на общинския институт „Старинен Пловдив.

Всички събития от програмата на Празници на Стария град са с вход свободен. Безплатен за гражданите и гостите на Пловдив ще бъде и концертът на група Б.Т.Р. на Античния театър на 16 септември, с който официално се откриват Празниците. Началото е в 20.30 часа.