Проблемът не е просто в бруталната атака към държавния глава, а в начина на управление на държавата, в ръководството, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи, в спазването на закона от тяхна страна. Всичко това рефлектира върху правовата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на българските граждани. Това заяви президентът Румен Радев в отговор на журналистически въпрос за разпространените от прокуратурата записи от специални разузнавателни средства и дали вижда в това синхрон между нея и правителството.

Президентът посочи, че случаят повдига много въпроси и един от тях е за връзката между премиера и главния прокурор. Държавният глава подчерта, че ДАНС, която е пряко подчинена на Министерския съвет и функционално на министър-председателя, реализира следеното със специални разузнавателни средства. „Ако това е така, въпросът е – знаел ли е министър-председателят, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона? И ако го е знаел, защо е допуснал закононарушението? Ако не го е знаел, това означава, че имаме за премиер човек, който е неспособен да управлява тези важни служби“, коментира президентът Радев.  Той посочи, че след това прокуратурата е побързала да огласи в публичното пространство записите от СРС-та в нарушение на закона и явно в нечий интерес.

Румен Радев посочи, че покрай различни поводи премиерът си е присвои правото да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. „Покрай „преборването“ на контрабандата дали не се преборват и неудобните. Това е важен въпрос“, посочи президентът. По думите му остро стои и въпросът как службите и правоприлагащите органи, които са толкова бдителни по отношение на държавния глава, са проспали водната криза, проблемите с боклуците и с хазарта, обществени поръчки с нарушение, срива на Търговския регистър, хакерските атаки в НАП и други кризи.

Румен Радев посочи, че извън огромната амбиция на главния прокурор да пребори престъпността и корупцията, остава основната хранителна среда за корупция – при разпределението на бюджета и усвояването на обществени поръчки. „Защо господин Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджетът от първо лице“, заяви Румен Радев. Държавният глава изрази загриженост, че напоследък държавни пари се харчат и без обявяване на обществени поръчки.

Президентът призова главният прокурор да обърне внимание на сигнали, които стоят в прокуратурата, и на разследващата журналистика, които дават сериозни поводи за самосезиране във връзка със санирането и оградите по границата, хазарта, боклуците, „апартаментгейт“, къщите за гости, безобразното строителство и ремонти с нарушения, процеси, брутално лобистко законодателство.

В отговор на въпрос за заявената готовност на правителството да закупи машини за гласуване Румен Радев посочи, че това е тема, която той е поставил отдавна на инициираните в президентството срещи. „На тях много ясно обявих, че ако искаме да имаме машинно гласуване, сега трябва да бъде обявена обществената поръчка за закупуване на машините“, заяви държавният глава.