„Висшето образование ще става все по-интегрално откъм обучение в бъдеще. Особено бакалавърските степени трябва да дават една по-широка база от знания, умения и компетентности, които да позволят студента да надгражда през целия си живот в няколко посоки. Разликата в бъдеще е, че образованието няма да бъде билет за една професия. Днешното поколение деца ще се наложи да сменят професия. Това заяви днес пред журналисти  пред журналисти в Пловдив министърът на образованието Крисимир  Вълчев. Той участва в  седмата Национална среща на общинските експерти по образование, която се провежда в Пловдив на 13 и 14 февруари.

"Според наредбата  един преподавател не може  работи на повече от едно място, в повече от едно висше училище, но това няма да се отчита при акредитацията на ВУЗ-овете. Това трябва да бъде стимул при акредитацията, да се създават собствени кадри и школи, собствени преподавател, а не да работят на лизинг", каза още  Красимир Вълчев след приемането на второ четене на поправките в Закона за висшето образование.

Народните представители решиха днес да се създаде  създаването на Национална карта на висшето образование, която регламентира какви университети може да има в даден регион. С нея ще се откриват нови университети, факултети, департаменти и филиали, ако има нужда. До приемането на Националната карта или за максимум 1 година се забранява откриването на нови университети.