Тре празника се отбелязват днес в България. Първият е традиционен  български Трифон Зарезан, а вторият  католическият и протестанстски  Свети Валентин, а третият Успението на свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил.

Трифон Зарезан (или Ден на лозаря) е български народен празник в чест на Свети Трифон. Чества се от лозарите, соколарите, градинарите и кръчмарите на 14 февруари (по нов стил) или на 1 февруари (по новоюлианския календар), когато Българската православна църква официално отбелязва Трифоновден.

Празникът е посветен на труда и любовта на българите към лозата, гроздето и виното. За първи път той започва да се чества официално у нас през 1962 г. в деня на Свети мъченик Трифон. Тогава с постановление на Министерския съвет е обявен за професионален празник на лозаря. С въвеждането през 1968 г. на Григорианския календар от Българската православна църква църковният празник започва да се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.

Според българския обичай, в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: "Колкото капки, толкоз коли грозде". Кулминацията на празника е избирането на "цар на лозята" - обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото "царуване" да се роди обилен плод.

На 14 февруари Българската православна църква отбелязва църковния празник на Успението на свети Кирил Славянобългарски. Константин Философ, наречен Кирил, произхождал от семейството на знатните солунски славяни - Лъв и Мария. Учил е в Магнаурската школа в Цариград. Завършил образованието си с прозвището "философ" и бил назначен за патриаршески библиотекар и преподавател по философия. На него били възлагани различни поръчения с обществен характер. Отегчен от суетата на този свят, Константин избягал тайно в манастира на малоазийския Олимп при своя брат Методий, където създали славянската азбука и превели свещените книги на Православната църква на езика на солунските българи. Кирил починал в Рим на 14 февруари 869 г. и бил погребан в църквата "Свети Климент Римски".

Традицията за празнуването на Свети Валентин като "ден на влюбените" възниква в Европа в края на 14-и век под влияние на английската и френската литература. В католическата традиция се почита паметта на двама мъченици с това име - свещеник в Рим и епископ в Терни, загинали по време на християнските гонения през 3-и век.

БЧК провежда днес традиционната си за 14 февруари АНТИСПИН кампания.

Доброволци на организацията ще раздават информационни брошури и под формата на игри ще информират по темите за  „Репродуктивно здраве“ и „Сексуалнопредавани инфекции и рисково поведение“.