Община Асеновград и Градска библиотека "Паисий Хилендарски" в града внасят по-различен нюанс в момента на вирусната криза чрез конкурс за детска рисунка. "Ще се опитам да създам малко положителни емоции с тази инициатива. Има голям смисъл. Децата вярват в приказки. И са в състояние да създават нови!", каза директорът на библиотеката Милена Марковска. Конкурсът е на тема „Вълшебният свят на книгите”. Тази година той е посветен на 215-тата годишнина от рождението на Ханс Кристиян Андерсен. Целта на инициативата е да се даде възможност за изява на творческите заложби на децата и учениците, както и да се стимулира и провокира интереса към книгата като културен феномен, ценен източник на знание и средство за комуникация. Право на участие в конкурса имат всички асеновградчанчета до 15-годишна възраст. Рисунките на децата ще бъдат разпределени в 3 възрастови групи: детска градина и подготвителна група; 1-ви - 4-ти клас; 5-ти - 8-ми клас.

Изискване към творбите: свободна техника; да се сканират или заснемат с фотоапарат, след което да бъдат изпратени на e-mail-а наГрадскабиблиотека - gbph@abv.bg. В писмото, освен сканирания или заснет файл на произведението, трябва да се изпишат имената, възрастта и учебното заведение, което посещава авторът. Срокът за участие е 20.04.20 г. След тази дата детските рисунки ще бъдат качени във фейсбук страницата на библиотеката едновременно в един албум и всички потребители ще могат да гласуват там. Децата, чиито творби получат най-много харесвания (лайкове), ще бъдат удостоени с виртуални грамоти, публикувани в същата страница.
В заключение Милена Марковска призова: "В тези трудни мигове заедно с децата можем да преоткрием силата на словото и да го предадем в картина! Сега повече от всякога имаме нуждата да си спомним посланията на Андерсен. На 02.04.20 г. се навършват 215 г. от рождението му. Вече трето столетие приказките на Андерсен принадлежат на всички народи и възрасти. Добрият вълшебник размахва усмихнат магическата си пръчица и разплита най-прекрасните сънища, с лекота превръща всяка дума или история в приказка. Предмети, цветя, животни и хора се раждат, говорят, желаят, влюбват се, страдат, извършват подвизи, умират щастливи с постигнатите си мечти или пък обратно - намират смисъл да живеят само с такива, прости неща, като любов, състрадание, красота, дълг. Със своите весели и тъжни съдби героите на Андерсен ни учат да бъдем по-добри и да се обичаме помежду си. „Най-хубави са приказките, които ражда самият живот”, е казал авторът. Четете, творете, пазете се и бъдете здрави!"