Министърат на здравеопазването Кирил Ананиев отмени заповедта за задължителното настаняване в болница на хората над 60 години и тези с хронични заболявания, ако са заразени с коронавирус. Това беше записано в разпореждане от 14 май, като те трябваше да влязат в лечебно заведение "независимо от клиничното протичане на заболяването". В заповед на министъъра от 19 май вече пише, че болничното лечение е по преценка на лекар и е "в зависимост от клиничното протичане на заболяването".
До този развой се стигна след като четирима адвокати внесоха жалба във Върховния административен съд. В жалбата на  Мария Шаркова, Емилия Недева, Снежана Стефанова и Теодор Стоев пише, че заповедта "засяга субективни права, свободи и интереси на физическите лица".

В документа  се припомня и изказване

на доц. Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и член на щаба за коронавируса за заразени в старчески домове, че "не е необходимо болнично лечение на потвърдените случаи на болестта в тези институции, тъй като същите нямат симптоми".

Според юристите заповедта не съответства и на Закона за здравето, защото според него "изолацията и видът на лечението се преценяват от лекуващия лекар".

6496 души, работещи в сферата на здравеопазването са получили премии по 1000 лв. през април. Това заяви  министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпрос на Христо Проданов, депутат от „БСП за България". Общата сума на изплатените средства за месеца е в размер на 9 254 926 лв.
Допълнителни средства са дадени на 708 служители от РЗИ, 1940 от ЦСМП, 28 от НЦЗПБ и 3820 от лечебни заведения за болнична помощ. През март допълнително възнаграждение в размер на 1000 лв. са получили общо 3544 лица, от които 651 служители на РЗИ, 1183 на ЦСМП, 30 - на НЦЗПБ и 1680 - на лечебни заведения за болнична помощ. Общата сума на изплатените средства през март 2020 г. е била 5 225 275 лв.