В Залите за временни експозиции на Градската художествена галерия в Пловдив миналата вечер бе открита ретроспективна изложба с творби, създадени по време на Международните пленери Рисунка голям формат „Диалог“, първият от които бе организиран през 2016 г. по инициатива на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства – Пловдив.

В него участват художници-преподаватели от училища по изкуствата от България и Европа. В досегашните 4 издания са участвали 36-ма преподаватели - художници от България, Германия, Швейцария, Австралия, Чехия, Словакия. През 2017 и 2018 г. пленерът се осъществи с подкрепата на българското Министерство на културата.

В дните на пленерите художници с различна чувствителност работят и живеят в съвместна творческа общност и имат възможност за непрекъсната обмяна на идеи, културни разбирания, житейски и професионален опит, свързани от предизвикателството да работят върху хартия. Изложбата по повод 5-тия Международен пленер Рисунка голям формат „Диалог“ бе открита от Емилия Арабаджиева – дългогодишен директор на Националната гимназия за сценични и екранни изкуства, Николай Томов – настоящ директор на гимназията и Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на Община Пловдив.

Заместник-кметът Панов поздрави организаторите от НГСЕИ за прекрасната инициатива, както и за настоящата юбилейна изложба, която представя  творби на 30 участници. Целта на Международните пленери Рисунка голям формат „Диалог“ е създаването на творчески продукти от представители на различни култури и творчески школи, обмяна на идеи и споделяне на  практически опит в сферата на образованието в областта на изкуствата, както и търсене на  нови подходи в преподаването на художествените дисциплини. „Настоящата 5-та изложба дава възможност да станем съпричастни на творческите постижения на  художниците-преподаватели и е поредното доказателство, че Пловдив, чрез залите на Градската художествена галерия, е център за популяризиране на изкуството  в България и Европа“, подчерта заместник-кметът Пламен Панов.

Изложбата, разположена в Залите за временни експозиции на ул. "Княз Александър I" №15 може да се разгледа до 1 септември, всеки ден от вторник до неделя, от 10 до 18 часа.