„Септември 1923 година оставя кървава следа в историята на България. 97 години след онази есен на разстрели без съд и присъда раната не заздравява и ние отново сме тук, за да кажем, че пазим споменът за първото в света Антифашистко въстание“. Това каза общинският съветник и председател на БСП – Източен инж. Йордан Василев пред паметника на разстреляните в местността „Кемера“ антифашисти. Това е лобното място на 11 видни пловдивчани и комунари,  които в нощта на 27 септември 1923 година са зверски разстреляни. Сред тях са кметът на Пловдивската комуна Никола Гълъбов, юристът и близък съратник на Димитър Благоев, Васил Коларов и Георги Кирков Пенчо Савов, видният интелектуалец Степан Шахбазян, юристът с блестяща риторика Ангел Шишков, адвокатът Стоян Бояджиев, земеделецът Асен Игнатов, учителят Солмон Молохов, землемерът Костадин Гечев, Христо Витанов, Хенри Хершкович и Треньo Дoнчев.
„Фашистката диктатура от онова време не е кошмарен спомен само. Днес тя има други проявления, но общият генезис личи в управлението през джипа, в едноличните решения и собствената воля на един човек“, посочи Йордан Василев. По думите му българският народ е подложен на натиск от посредствени политици и зависими управленци, проводници на чужди интереси. „Ние искаме свободата си, но за каква независимост говорим, когато онзи ден българското въздушно пространство беше затворено, за да бъде проведено учение на няколко натовски самолети? Ние суверенна държава ли сме или сателит в западен модел без чест и достойнство?“, попита Василев. Той се спра на положението, в което се намира България сега, след 30 години на преход от социализъм към демокрация. „Лошо здравеопазване, посредствено образование, бедност, демографски колапс и икономика без перспектива“, посочи дефицитите общинският съветник. По думите му в тази криза на стопанско, културно и духовно състояние БСП има задачата да спре разрухата и да върне смисъла и вярата в ценности като справедливост, свобода и равни възможности. „Тогава саможертвата на септемврийци няма да е била напразна“, завърши инж. Василев.
Десетки пловдивчани сведоха глави пред подвига на загиналите антифашисти. Цветя положиха на паметника общинските съветници Добромира Тошева и инж. Ангел Иванов.