Център за еврейско-българско сътрудничество „Алеф” бе специален гост на семинара „Българската кинематография и Холокост”, който се проведе на 8 ноември в Пловдив. Сред бургаските участници бяха бургаски ученици - активисти на сдружението и финалисти в националния литературен конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена” и преподавателката по история Димитрина Русинова.

Семинарът е част от програмата на Институт за образованието за Холокоста и човешките права „Олга Ленгиел и е организиран съвместно от НЧ „Шалом Алейхем“ - 1945, фондация „Живо НАСледство А-Я“ и пловдивска синагога „Цион“. Разгледани и дискутирани бяха няколко български филма от различни исторически епохи, интерпретиращи темата за Холокоста, човешките права и спасяването на българските евреи. Главен лектор бе Петър Граматиков, главен експерт по етнически и религиозни въпроси към община Пловдив.

Върху темата как се помни историята за Холокоста и спасяването в еврейската общност акцентира в изказването си Алберта Алкалай, председател на ЦЕБС „Алеф”. 

„Киното завладява душата така, както никое друго изкуство. Особено, когато се интерпретират теми, за които говоренето е недостатъчно. Като темата за Холокоста, дългото мълчание по която с години е тегнело над световната общественост. Филмът на  Анджел Вагенщайн  „След края на света” отвори  вакуума и даде  трибуна на жертвите да споделят, да разказват на своите наследници… В това отношение кинолентата е първата бяла лястовица, показала посоката за полет срещу забравата”, сподели тя.

Алберта Алкалай  изрази своята идея творби на млади хора, участвали в седмия литературен конкурс на „АлеФ” да станат основа за сценарий на нов български филм, посветен на българските праведници на народите, обявени от Яд Вашем - единствената официална международна институция, която дава това звание за човещина и за доблест.

„За тези българи не се знае достатъчно. Ние сме в дълг към тях. Изкуството е най-добрият начин да ги съживим и почетем по достойнство”, подчерта тя и още веднъж благодари на  учениците,  които  създадоха с конкурсните си творби словесни паметници на българските спасители на евреите от лагерите на смъртта.

След дискусията участниците в семинара разгледаха синагогата, която е и най-старият еврейски храм на Балканите, и имаха възможност да видят истинска Тора. Тя се изважда от специалното си място в олтара само на големи еврейски празници. Днес синагогата в Пловдив е втората действаща, след Софийската.

Преди да отпътува обратно за Бургас, групата посети някои от местата, свързани със спасяването на българските евреи – паметни плочи в синагогата и еврейското училище и паметника на благодарността.