Управителят на Спортния диспансер в  Пловдив  д-р Влатко Глигоров предупреди за сериозна опасност за много хора след прекарана COVID- инфекция. Ето неговото обръщение във фейсбук.


Скъпи колеги и приятели, 
С тревога следя съобщенията на колеги от Западна Европа и Америка, че инвалидизацията и усложненията с фатален край в рамките на 6 месеца след прекараната COVID  инфекция, и то особено при пациенти с придружаващи сърдечно-съдови и метаболитни заболявания, е изключително висок и смъртността ще бъде в пъти по-голяма в сравнение със смъртността на пациенти, починали в остра фаза на инфекцията. Ето защо смятам, че от стратегическа гледна точка е необходимо много бързо да се предприемат мерки и да се подготвят и обезпечат средства, механизми и клинични пътеки за амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, прекарали COVID  инфекция, особено за тези с придружаващи сърдечно-съдови и метаболитни заболявания. 
В момента основен приоритет е спасяването на пациенти с остра форма на COVID инфекция, но за да предотвратим последваща вълна от случаи с инвалидизация и летален край е необходимо да осигурим условия за последваща рехабилитация на пациентите, прекарали коронавирус. 
Опасявам се, че липсата на адекватни мерки в тази посока,в съчетание със сложната епидемиологичната ситуация и организационния хаос в здравеопазването, ще предизвика справедлив гняв и недоволство сред обществото. 
Ето защо апелирам, колегите от МЗ, НЗОК и другите компетентните органи, да чуят моя призив и да предприемат адекватни мерки в посока спешна организация за обезпечаване на амбулаторна и болнична рехабилитация на пациенти, изписани след прекарана COVID инфекция с цел предодвратяване на късните усложнения и възтановяване на работоспособността в максимално кратък период от време.