През целия месец февруари продължават уикендите, посветени на децата в четирите пловдивски музея, Градската галерия и НБ „Иван Вазов“ под мотото „Месец на децата в музеите на Пловдив“.  Пловдивските културни институти отново са се постарали да създадат за най-малките жители на града места за забавления, творчество, за игри и за провеждане на образователни лекции, поднесени по увлекателен начин.

Регионалният исторически музей – Пловдив се включва в инициативата с двете си експозиции: "Българско Възраждане" на ул. "Цанко Лавренов" 1 в Старинен Пловдив и  "Съединение на България" на пл. "Съединение" № 1. Градската художествена галерия Пловдив участва с експозициите си в общо 7 сгради. Това са: ГХГ – зала ул. „Княз Александър Батенберг“ № 15 – временна експозиция, изложбена  зала „2019“ – временна експозиция, изложбена зала „Капана“ – временна експозиция, експозиция „Иконна сбирка“, експозиция „Енчо Пиронков“, експозиция „Мексиканско изкуство“ (и експозиция „Цанко Лавренов“ в същата сграда) и експозиция „Георги Божилов – Слона“.

Своите богатства и интересни колекции ще покажат също Регионален етнографски музей – Пловдив в Стария град, Регионален археологически музей – Пловдив и Регионален природонаучен музей – Пловдив. Регионална библиотека „Иван Вазов“ Пловдив се включва с „Детския отдел“ на библиотеката.

Инициативата има за цел да покаже на малчуганите, а и на техните родители, богатството на експозициите на първия български град -  Европейска столица на културата през 2019 г. Тя възникна спонтанно, но не е първата подобна проява, в която културните институции от града се включват под мотото #Заедно.

За „Месец на децата в музеите на Пловдив“ е отпечатана специална картичка, която желаещите могат да получат в някой от обектите. Децата, които съберат 6-те печата ще участват в общо заключително събитие, отново безплатно. Те ще посетят през месец март детски спектакъл на Опера Пловдив в Дома на културата „Борис Христов“ или представление от програмата на Кукления театър.  

Програмата на Регионалния природонаучен музей, най-посещаваният пловдивски музей, включва безплатни събития и през седмицата. Вижте акценти от програмата:

-        „Направи си сам тропическа гора“ - oбразователна работилница за деца от 8 до 10 години  с предварително записване – 11.02.2021 , четвъртък

-        „Пеперуден уикенд в музея“ - безплатен вход за Експозицията за деца до 7 години, интересни изненади и  подарък крилце от тропическа пеперуда – 13-14.02.2021 събота-неделя

-        „Създай си собствена хартия“ - двудневна образователна работилница за деца от 8 до 10 години с предварително записване– 18-19.02.2021 четвъртък-петък

-        „Космически уикенд в музея“ - безплатен вход за деца до 7 години в Планетариума, ателие за оцветяване на планетарна тема – 20-21.02.2021 събота-неделя

-        „Светът на минералите“ - уикенд в музея с безплатен вход за деца до 7 години в Експозицията, творчески занимания и подаръци минерали – 27-28.02.2021  събота-неделя

Сградата на музея се намира на ул. „Христо Г. Данов“, работното време на всички посочени дати  е от 09.00 до 17.00 часа, а цената на билет за възрастни - 6 лв (за 1 възрастен).

Посетителите ще могат да видят също така последните попълнения в музея, който не спира да обогатява своите експозиции. Сред тях е най-отровното животно на планетата- Синьопръстенният октопод. Въпреки малкия си размер (12-20 см.), този октопод изглежда безопасен само на пръв поглед, докато не се раздвижи и тялото му не стане яркожълто с брилянтни сини пръстени. Тогава той започва да хапе, изпускайки отрова, която няма антидот и е в състояние да убие за броени минути 26 човека.

Другата атракция от последния месец е Птицеядния паяк Голиат - най-големият паяк в света, който може да достигне до 30 см. в диаметър, а тялото му без краката – до 12 см. дължина. Неговият роден дом са тропическите джунгли на Бразилия, Гвиана и Венецуела, но в Пловдив той обитава специален терариум, разположен във фоайето на Регионалния природонаучен музей – Пловдив.