Пловдивският колекционер Димитър Шиндов и Националната художествена академия създадоха културно събитие в изложбената зала на академията на ул. Шипка 1 в София.  Въпреки, че Шиндов определя себе си като човек с отношение към изкуството „събирач на картини", а не като колекционер , то е  видна художествената линия на неговите търсения – последователно издирване на творби и художници  от различни емблематични периоди от развитието на българското  изкуство. С финия си  усет и чувството   за непреходност, колекционерът представя картини на Шипка 1 на творби на  големи български майстории. Независимо, че колекцията е ориентирана към групата на пловдивските художници   - произведения на Златю Бояджиев, Живка Пейчева, Дарена Георгиева, Йоан Левиев, Димитър Киров и Енчо Пиронков , в сбирката фигурират и имената на редица значими имена от българската художествена сцена от втората половина на миналия век като Атанас Яранов, Иван Георгиев-Рембранда, Димитър Казаков-Нерон ,Светлин Русев, Найден Петков, Иван Кирков, Тодор Добруджански, Паскал Стружев, Марко Монев, Александър Петров, Николай Русчуклиев, Станимир Видев, Таню Митев, Емил Атанасов, Илия Йончев  и др  .

  Представители на възхода на художествената ни култура в годините между двете световни войни   са застъпени от творчеството на Елиезер Алшех, Давид Перец, Дечко Узунов, Никола Танев, Александър Мутафов, Иван Христов, Бронка Гюрова-Алшех, Трифон Попов, Невена Кожухарова и Дарена Георгиева. Тези значими с художествените си достойнства произведения представят не само различните тенденции в живописта от този период, но и безспорно са едни от най-ценните произведения в колекцията.

  Колекционерът  се гордее и  с това, че притежава едни от най-ранните творби - серия от предакадемични и учебни рисунки и етюди на Христо Явашев-Кристо  .Една от които е оценена и подписана с „много добър“ от неговия  професор Борис Митов. От художествена гледна точка, тези ранни творби хвърлят допълнителна светлина в творческата биография на световноизвестния български художник.

  Издирването и откупуването на творби от големи майстори, оставили следа в българския духовен хоризонт от пловдивския колекционер Димитър Шиндов е неопровержимо доказателство  за непреходност. Затова представените петдесет и четири произведения от сбирката предизват интерес както от изкуствоведи така и от ценители .