Страната ни ще продължи да прилага ваксината на AstraZeneca, но при жени под 60 години това ще става с повишено внимание. Това е решено на извънредното заседание на Ваксинационния щаб, предаде Nova.bg. „Анализирани са данни за много редки нежелани реакции, при които се наблюдават тромбози и кървене. Става въпрос за 62 случая при 25 милиона поставени ваксини в ЕС, ”, заяви Богдан Кирилов, директор на Агенцията по лекарствата. Брфингът бе  във връзка с информацията, изнесена от Европейската агенция по лекарствата по отношение на оксфордската ваксина.

Комитетът по безопасност на Eвропейската агенция по лекарствата (ЕМА) заяви днес, че необичайните тромбози трябва да бъдат отчитани като много редки нежелани реакции на Vaxzevria (новото име на ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca) и отново потвърди становището си, че ползите от ваксинация с препарата надвишават рисковете от нея.

При достигане на заключението си комисията е взела предвид всички налични в момента доказателства.

От Агенцията уточняват, че тромбози може да се наблюдават до две седмици след поставянето на ваксината най-често при жени под 60-годишна възраст и това следва да бъде взето под внимание от лекарите и от хората, които желаят да се имунизират.

Комитетът по безопасност на агенцията е извършил задълбочен преглед на 86 случая на тромбоза, докладвани в базата данни на ЕС за безопасност на лекарствата към 22 март 2021 г., 18 от които са завършили със смърт. Засега агенцията не може да определи причините, които водят до тромбоза, но смята, че е възможно една от тях да е в реакцията на имунната система към ваксината.