Нашенец” е името на новия моноспектакъл на Мариус Куркински, който пловдивчани могат да видят на 10 ноември, от 19.30 ч. в зала СИЛА. С него великолепният актьор чества 30 години на сцената. През 1993 г. той излиза пред публиката с “Дон Жуан”, а сега е подбрал произведения на Чудомир, с които ще отбележи годишнината.

На сцената в “Нашенец”, Мариус Куркински ще пресъздаде типичното за Чудомир остроумие, както само той го умее! В паметта на поколенията Чудомир ще остане с невероятно забавните си къси разкази и незабравимите си карикатури. Героите му са толкова живи и непринудени - и в образ и в реч, че се запечатват силно и трайно в съзнанието.

Мариус Куркински споделя как е стигнал до създаването на “Нашенец”, формулирал е разказа си като :,,13 причини до Нашенец!“

„Всичко започна като си мислех, че съм Дон Жуан (,,Дон Жуан“ - 1993). Скоро след това с много трепет изпълних песента на всички песни (,,Песен на песните“- 1993)! Срещнах тайнствена дама, която ми помогна да стъпя на голямата сцена и да се запозная с многобройните зрители (,,Дамата с кученцето“ - 1996). И до днес не разбирам, как съм събрал смелостта да пристъпя към Новия завет (,,Евангелие по Матея“ - 1997). Това ми помогна да намеря човека в себе си (,,Самият човек“ - 1999)! Сънувах, че съм се събудил (,,Сънят“ - 2001). Събудих се и претърпях сътресение (,,Сътресение“ - 2006)! От него научих много, както за моите предци, така и за съвременната българска публика (,,Български разкази“ - 2010). По-късно проумях, че неусетно съм се превърнал в смешен човек, който отново сънува (,,Сънят на смешния човек“ - 2014). Окончателно достигнах до истината! Аз съм просто артист, заключен в театъра след края на поредното представление и не мога да изляза в реалността (,,Юбилей“ - 2015). Тогава на сцената кацна черното пиле и отново ме понесе на крилете на театъра (,,Черното пиле“ - 2016)! Играх, играх, играх и стигнах до (,,Мариус 50“ - 2019). Ще потърся причините в ,,Нашенец“!“

Събитието се осъществява с подкрепата на община Пловдив и е част от Есенен салон на изкуствата в Пловдив.

Билети се продават в Билетна каса "МаскАрт" в Дом на културата "Борис Христов" и онлайн в мрежата на Грабо. (Телефони за информация: 0894611188 / 0898984338)