Районна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняем А.В., на 22 г., молдовски гражданин, за това, че на 24.03.2024 г. на автомагистрала „Тракия“, в землището на с. Труд, обл. Пловдив, в посока към гр. София, с цел да набави за себе си имотна облага, чрез използване на моторно превозно средство – автомобил, марка „Пежо“, противозаконно подпомагал, като e превозвал девет чужденци - граждани на Сирия, да преминат незаконно през страната. Деянието е извършено и спрямо две непълнолетни лица, момчета на 16 и 17 г.  Престъплението е квалифицирано по чл. 281, ал.2, т.1 т.4 т.5 и т.6, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.

На 24 март 2024 г. на автомагистрала „Тракия“ в землището на с. Труд, обл. Пловдив, полицейски патрул подал сигнал за спиране на автомобил „Пежо“, управляван от А.В. Водачът не се подчинил на разпореждането, като увеличил скоростта и последвало преследване. Впоследствие А.В. се ударил в крайпътната мантинела и напуснал местопроизшествието. В автомобила, взет под наем, се намирали 9 чужденци - граждани на Сирия, сред които и две непълнолетни момчета - на 16 и 17 г.  Всички са били откарани в болница за преглед, не са пострадали.  Настанени са в миграционен център у нас. На 28 март 2024 г. А.В. е бил установен на ГКПП „Дунав мост“ при опит да напусне страната в посока към Румъния.

Обвиняемият е задържан за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Предстои Районна прокуратура-Пловдив да внесе искане в съда за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.