Пловдивският апелативен съд потвърди определение на Окръжен съд – Хасково, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин Х. Х., обвинен в контрабанда на хероин, укрит в матраци.
    Шофьорът на товарен автомобил Х. Х. е задържан на 19. 04. 2024 г. и му е повдигнато обвинение за това, че без надлежно разрешително пренесъл през границата на страната от Република Турция в Република България високорисково наркотично вещество - хероин, с общо бруто тегло 402,720 килограма и на обща стойност 16 727 377 лв., като предметът на контрабандата е в особено големи размери и случаят е особено тежък.
    Наркотикът е бил поставен в лентовидни пакети, които, са скрити вътре в спални матраци – така, че да имитират една обща конструкция с матрака по подобие на подматрачни рамки. След поставянето на лентовидните пакети с хероина, матраците са зашити и са опаковани фабрично в найлонови пликове. Според показанията на митническите служители, шевът и опаковането са изпълнени така, че да не пораждат съмнения за нарушена фабрична изработка и опаковка.
    Апелативните съдии отхвърлиха искането на адвоката на обвиняемия за промяна на взетата от Хасковския окръжен съд мярка за неотклонение „задържане под стража“ в парична гаранция. Мотивите за това са, твърде ранния етап на разследване на случая и необходимостта от даване на време на  органите на досъдебното производство да извършат необходимите процесуално-следствени действия за установяване на обективната истина. Според българския Наказателен кодекс за престъплението, в което е обвинен Х. Х., се  предвижда лишаване от свобода от 15 до 20 години и глоба от 200 000 до 300 000 лева. От тежестта на санкцията произтича и опасността от извършване на престъпление и укриване. Тъй като обвиняемият е чужд гражданин и няма адрес в България, при по-лека мярка той би могъл да замине в Турция или в друга държава и да не бъде открит за евентуалния съдебен процес.
    Определението на Апелативния съд е окончателно.